Adopteer een stukje regenwoud

Dat het regenwoud belangrijk is voor het klimaat, is bij iedereen wel bekend. Maar wist u dat maar liefst een kwart van onze medicijnen tegenwoordig uit het tropisch regenwoud komt? En het regenwoud levert ons belangrijke grondstoffen als hardhout en aluminium en natuurlijk voedsel. Kortom, het tropisch regenwoud is van levensbelang.

Meer dan de helft

In de afgelopen 50 jaar is meer dan de helft van alle regenwouden op aarde verdwenen door toedoen van de mens. Eenmaal gekapt regenwoud groeit niet snel meer terug omdat de bodem onvruchtbaar is of zelfs helemaal weggespoeld. En ook al groeit het bos terug, het zal nooit meer zo een rijkdom aan soorten kennen als voorheen.

Work with Nature: behoud en bescherming

Beemsterling Martin Havik is bestuurslid van de Stichting Work with Nature, een jonge en ambitieuze stichting die zich met al hun passie geheel vrijwillig inzet voor het behoud van regenwoud. Door fondsenwerving en de website www.adopteerregenwoud.nl koopt de stichting regenwoud en beschermt deze door het onder te brengen in de boswet van Costa Rica. Een bestemming die volgens de wet nooit meer teruggedraaid kan worden.

Ruim 150 Voetbalvelden én een boswachtershuis

Work with Nature beheert op dit moment 70 hectare, gelijk aan ruim 150 voetbalvelden. In 2014 reisde Martin voor drie maanden op eigen kosten naar Costa Rica, kocht hij de eerste 30 hectare regenwoud én stelde die veilig. Sindsdien heeft de stichting niet stil gezeten. Met twee lokale ondernemers werd een nieuw boswachtershuis gebouwd en er werden dankzij sponsoracties, campagnes en donaties meer hectaren aangeschaft en veilig gesteld. Martin: 'het doel is om minimaal 400 hectare regenwoud voor altijd te kunnen beschermen, maar ook een onderzoekscentrum voor een vrijwilligers- en onderzoeksproject te starten. Hiermee creëren we werkgelegenheid en een duurzaam inkomen voor de lokale bevolking. En natuurlijk kennisuitwisseling en bewustzijn over de waarde van het regenwoud.'

Adopteer ook een stukje

Adopteer zelf ook een stukje regenwoud. Of doe dit samen met vrienden, buren of collega’s. Met € 2,50 is er al een vierkante meter gered! Als iedereen een klein stukje adopteert, wordt er samen een prachtig gebied beschermd. Zo kunnen de jaguar, de tapir en nog veel meer andere soorten dieren ongestoord rond blijven trekken. Ze worden allemaal gezien in het projectgebied. Alle informatie staat op www.adopteerregenwoud.nl.