Auto: brandstof besparen

maart, 2017

Als je zuinig rijdt, kun je wel 10% op je brandstofverbruik besparen. Een ‘gemiddelde’ rijder kan al snel 180 euro per jaar besparen. Ben je veel op de weg dan kan dat zelfs oplopen tot 280 euro. En minder brandstofverbruik betekent minder CO2-uitstoot: goed voor het milieu, dus!

Rijstijl

Hoeveel brandstof je auto verbruikt hangt niet alleen af van het soort auto waarin je rijdt, maar ook van je rijstijl. Een paar simpele tips:

  • Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling.

  • Rijd zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid in de zo hoogst mogelijke versnelling waarbij de motor soepel loopt, dus in de vijfde versnelling bij 80 kilometer per uur en in de vierde versnelling bij 50 kilometer per uur. Zo rijdt je met een zo laag mogelijk toerental.

  • Houdt je aan de maximum snelheid, want hoe harder je rijdt des te meer brandstof je verbruikt. En dat het veiliger is hoeven we je natuurlijk niet te vertellen.

  • Controleer regelmatig je bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt voor minder brandstofverbruik, maar ook voor meer grip, een kortere remweg én een langere levensduur van je banden.

  • Moet je stoppen of snelheid minderen, laat de auto dan uitrollen in de versnelling en ontkoppel niet. Dit geldt overigens niet voor een wat oudere auto met een carburateur. Dan is het juist beter om de auto met een ingetrapte koppeling uit te laten rollen.

  • Schakel de airco alleen in als het echt nodig is. Een ingeschakelde airconditioning kan het brandstofverbruik met wel 30 procent verhogen.

  • Er zijn auto-accessoires die helpen om brandstof te besparen. Denk aan een brandstofmeter, maar ook aan een boordcomputer of cruise control.

Doe de test

Wil je weten wat voor type rijder jij bent? Doe de test en kijk hoeveel jij kunt besparen.

Meer tips en informatie vindt je op de website van MilieuCentraal.

Bron: www.milieucentraal.nl