Barbecue

juli, 2019

Het is zomer. En als de zon dan schijnt, dan willen we maar al te graag de barbecue aansteken. Heerlijk met elkaar buiten eten tot in de late uurtjes! Maar wist je dat je ook tijdens een barbecue met een paar simpele tips rekening kunt houden met het milieu?

Houtskool en kokosbriketten

Houtskool en briketten worden vaak gemaakt van hout uit bossen. Gebruik daarom in ieder geval houtskool of briketten met het keurmerk FSC of PEFC. Dan weet je zeker dat er geen waardevolle bomen worden gekapt voor jouw barbecuefeest. Beter nog, gebruik kokosbriketten. Deze worden gemaakt van kokosnootschalen, een natuurlijk afval. Bijkomend voordeel is dat ze sneller op temperatuur zijn en langer branden. Je hebt er dus minder van nodig!

Eelektrisch of gas: beter!

Bij verbranding van houtskool en briketten komt niet alleen CO2 vrij. Er komen ook andere stoffen vrij, zoals fijnstof en rook. Deze zijn schadelijk voor je gezondheid. Elektrische en gasbarbecues hebben deze nadelen veel minder. Er komt geen rook vrij en dat is ook wel zo prettig voor de buren. Bovendien kun je ze gemakkelijk even uitzetten als iedereen zit te eten. Dat scheelt weer brandstof.

Geen te grote barbecue

Barbecues zijn er in heel veel soorten en maten. Wist je dat het vaak langer duurt om een grote barbecue op temperatuur te krijgen dan een kleine? Gebruik dus geen te grote barbecue. Dat scheelt niet alleen brandstof maar ook tijd!

Wat staat er op het menu

Bij een barbecue hoort vlees. Maar vaak is dat veel, heel veel vlees. En we weten inmiddels dat de productie van vlees erg milieubelastend is. Kies eens voor vleesvervangende producten. De meeste supermarkten hebben al een speciaal barbecue-assortiment. Of verantwoorde vis, rooster groenten en pof aardappels en mais. Meer afwisseling én minder eiwitten.

Slim gebruik

Dus gebruik je barbecue slim, dan komen er vrijwel geen schadelijke stoffen vrij. Beter voor het milieu en voor je gezondheid. Eet smakelijk!