BioWarmte Stadsverwarming

Purmerend is de eerste gemeente in Nederland die bijna volledig duurzaam wordt verwarmd door een BioWarmteCentrale (BWC). Stadsverwarming Purmerend (SVP), initiatiefnemer van het project, wordt hiermee een lokaal duurzaam energiebedrijf, geheel gericht op de Purmerendse markt. Projectleider Egbert Vrijen vertelt: ‘Sinds 2007 is de SVP een zelfstandige organisatie, met de gemeente Purmerend als enige aandeelhouder. Als onderdeel van een uitvoerig programma om de organisatie een gezonde financiële toekomst te geven, is destijds een business plan opgesteld.

Impuls

Hieruit volgde dat eigen productie van warmte uit biomassa zowel een impuls gaf aan de verduurzaming van de stad alsook aan de versterking van de toekomst van SVP. ’Het bouwen van een BioWarmteCentrale bleek de beste optie om beide ambities te realiseren. Egbert Vrijen: ‘In Denemarken wordt al veel langer gebruikgemaakt van BioWarmteCentrales voor stadsverwarming. Door het hoge rendement en de besparing op CO2-uitstoot is het echt een investering voor de toekomst’.

Enorme houtkachel

Een BioWarmteCentrale is eigenlijk een enorme houtkachel die door verbranding van houtsnippers – ook wel biomassa genoemd - duurzame warmte genereert. Staatsbosbeheer levert hiervoor jaarlijks zo’n 100.000 ton biomassa.

Warmtelevering volledig overgenomen

'Per 1 juli 2014 heeft de BioWarmteCentrale volledig de warmtelevering overgenomen van  leverancier Nuon’, geeft Egbert Vrijen aan. Omdat ruimt 75% van alle huishoudens is aangesloten op de stadsverwarming levert de BWC een grote bijdrage aan de verduurzaming van Purmerend. Op www.stadsverwarmingpurmerend.nl leest u meer over de BioWarmteCentrale.

Wilt u weten hoe de nieuwe BioWarmteCentrale werkt? http://www.youtube.com/watch?v=eflC66iH6AU&feature=youtu.be

Ook organiseert SVP een aantal maal per jaar open dagen. Dan kunt u met eigen ogen zien wat er allemaal voor nodig is om uw huis te voorzien van warmte.