Vervang uw oude koelkast

Het lijkt niet duurzaam: uw koelkast vervangen voordat hij kapot is. Want lang met spullen doen is toch goed voor het milieu? Dat geldt niet voor uw koelkast van zeven jaar of ouder!

Zo veel zuiniger

Koelkasten zijn de laatste jaren zoveel zuiniger geworden dat een tijdige vervanging loont voor het milieu. En voor uw portemonnee. Een A+koelvriescombinatie klinkt aantrekkelijk. Maar let op, hij gebruikt minimaal tweemaal zoveel stroom als een A+++combinatie.

Uitgebreid onderzoek

Milieu Centraal heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de voordelen van een nieuwe energiezuinige koelkast en de nadelen van het blijven gebruiken van de oude. Een A+++koelkast verbruikt minder energie. Maar hoe zit dat met de extra milieubelasting van het maken van een nieuwe koelkast? Milieu Centraal ontwikkelde een speciale rekenmethode. Hieruit kwam naar voren dat de bespaarde energie van een oude koelkast ruimschoots de extra milieubelasting van een nieuwe koelkast compenseert. Belangrijk daarbij is dat tegenwoordig 88% van de materialen van de oude koelkast wordt gerecycled.

Vervangen of niet?

Op de website van Milieu Centraal kunt u direct zien of het verstandig is uw koelkast te vervangen. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor uw combinatie in de keuken, maar ook voor de extra koelkast of vriezer in de schuur.