Duurzaam groen dak voor Theater de Purmaryn

De binnenstad van Purmerend heeft er maar liefst 560 m2 groen bij! En wel op een heel onverwachte plek: het dak van Theater de Purmaryn.

Duurzame oplossing met subsidie

Na 25 jaar moest de dakbedekking vervangen worden en De Purmaryn heeft gezocht naar een duurzame oplossing. Samen met de gemeente Purmerend die een actief duurzaamheidsbeleid heeft, is gezocht naar een oplossing die daar bij past. De gemeente heeft subsidie gevraagd en gekregen vanuit het stimuleringsfonds Stadsregio.

Trots

Wethouder Mario Hegger en Purmaryn directeur Miep Boerkamp zijn trots op de enorme groene oppervlakte en de bijdrage aan een schoner milieu. Gekozen is voor bekleding met sedum. Een groen dak heeft als grootste voordelen dat het (naast waterdichtheid) de isolatie verbetert, de riolering ontlast door de opvang van regenwater en de luchtkwaliteit aanzienlijk verbetert door de opvang van fijnstof. Daarnaast draagt een groen dak ook bij aan een vermindering van het hitte-eilandeffect (hitte-eilanden zijn kleine of grotere plekken in de stad, waar de temperaturen – als het al warm is– een aantal graden hoger zijn). Bovendien zorgen groene daken voor een eigen biotoop: sedum heeft een grote aantrekkingskracht op bijen en hommels die op hun beurt onmisbaar zijn voor ons bestaan.

Wethouder Mario Hegger: "Purmerend is duurzaam, maar kan nóg duurzamer. De gemeente zet zich hier graag samen met u voor in”.

Directeur Theater de Purmaryn Miep Boerkamp: "We dragen als theater graag een steentje bij aan een duurzame wereld zowel ín als óp het theater".

Achtergrondinformatie

  • Verbeterde isolatie: 's zomers blijft het binnen koeler en 's winters warmer. Het is dus comfortabel en energiezuinig.
  • Verlenging levensduur dakbedekking: de bitumen dakbedekking wordt beschermd tegen hagel, extreme temperatuurschommelingen en veroudering. Daardoor is er minder kans op daklekkages en gaat de dakbedekking dubbel zo lang mee in vergelijking met een kaal bitumen dak.
  • Waterberging: groendaken vangen regenwater op en voeren dit vertraagd af, waardoor het riool minder wordt belast bij zware regenval.  
  • Vergroening stad: groendaken trekken insecten en vogels aan en zorgen voor meer groen en meer leven in de stad.
  • Mooi om te zien: groendaken zien er leuker uit, elk seizoen kleurt het dak anders. Groendaken vergroten daarmee de belevingswaarde van de directe woonomgeving en het woongenot.
  • Verbetering luchtkwaliteit: door opvangen van stofdeeltjes zoals fijnstof uit de atmosfeer vormen groendaken een buffer tegen luchtvervuiling.
  • Geluidisolatie: verkeers- en omgevingsgeluiden worden aanzienlijk gedempt, zowel binnen als buiten.
  • Duurzaam visitekaartje: een representatief groendak is een duurzaam visitekaartje voor het theater en de stad.
  • Verkoeling in de stad: door platte daken en hoge gebouwen blijft normaliter 's zomers warmte in de stad hangen, wat hittestress kan veroorzaken. Groendaken en groene gevels helpen bij de voorkoming van hitte-eilanden.
  • Bijdrage aan een groener, gezonder en duurzamer Purmerend.