Energiezuinig verlichten

oktober, 2017

De winter komt er aan, de dagen worden korter dus gaat in huis het licht weer vaker aan. Hier is bij veel mensen de mogelijkheid om te besparen op de elektriciteitsrekening en om minder CO2 uit te stoten.

‘Led’ goed op!

Gemiddeld branden er in iedere woning 13 halogeenlampen. Vanaf september 2018 mogen halogeenlampen niet meer gemaakt worden. Maar wist u dat het nu al loont om ze te vervangen door ledlampen, zelfs als ze nog niet zijn uitgebrand!

Inderdaad, ledlampen zijn duurder in aanschaf. Dat valt niet te ontkennen. Maar door het lagere stroomverbruik én door de langere levensduur, bent u toch goedkoper uit. Een ledlamp gebruikt maar liefst 75% minder stroom dan een halogeenlamp! Verder gaat een ledlamp gemiddeld 25 jaar mee.

Vijf simpele tips voor energiezuinig verlichten

  1. Gebruik zo veel mogelijk daglicht. U heeft dan waarschijnlijk minder lampen nodig.

  2. Verlaat u een ruimte? Doe het licht uit, ook al bent u maar korte tijd weg.

  3. Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Begin met de lampen die de meeste uren branden, bijvoorbeeld die in de woonkamer en keuken.

  4. Kies de juiste lamp. MilieuCentraal heeft een handige keuzehulp.

  5. Gloei- en halogeenlampen mogen in de restafvalcontainer. Spaarlampen, tl-buizen, en ledlampen lever je apart in. Dat kan gratis bij de winkel waar u een nieuw exemplaar koopt of bij de milieustraat.