Isolatietips, bespaar op je energierekening

november, 2018

Een niet-geïsoleerd huis laat de warmte van je centrale verwarming vervliegen naar buiten door de ramen, muren, vloer of dak. Dit is stoken voor de buitenlucht en dus een verspilling van geld en warmte. Geld en warmte wil je natuurlijk niet zo maar weggooien, daarom is isoleren belangrijk. Hieronder tips om jouw warmte lekker binnen te houden.

Ga op kierenjacht

Zelfs de kleinste kieren bij buitenmuren en -ramen zijn gezamenlijk slecht voor de isolatie van je huis. Zelfs via je brievenbus kan kostbare warme lucht naar buiten stromen. Het plaatsen van tochtstrips voor gaten, kieren en je brievenbus kost weinig geld en zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat.

Laat je radiatoren hun werk doen

Door reflecterende folie te plaatsen achter je radiatoren, geven deze hun warmte af aan je huis in plaats van aan de muren. Het is bijvoorbeeld ook niet handig om een bank (of ander groot meubelstuk) of gordijn voor je radiator te plaatsen: dit belemmert de warmte je huis in te gaan.

Gordijnen, gebruik ze slim

Gesloten gordijnen verhogen ‘s avonds niet alleen je privacy, ze vormen ook een extra isolatie voor je woning. De stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen houdt warmte vast. Doe de gordijnen overdag daarentegen wijd open zodra de zon schijnt: zo maak je optimaal gebruik van de gratis warmte van de zon. Dubbele plooigordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op. Dit laatste is vooral handig als dubbel glas (vooralsnog) niet mogelijk is.

Maak je voeten lekker warm

Vloerisolatie houdt de warmte in huis, geeft comfort en bespaart energie. Na vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 220 euro per jaar op je energierekening. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als je een hoge kruipruimte onder de vloer hebt.