Koe wordt zebra?

Wat een bijzonder gezicht! De koebeelden op de Koemarkt waren op 10 februari plotseling veranderd in savannedieren: een krokodil, een olifant, een leeuw en hoog op de sokkel zelfs een zebra. Hiervoor hadden de leerlingen van de kunstklassen van het Jan van Egmond Lyceum gezorgd. Op warmetruiendag vroegen ze hiermee aandacht voor het klimaat.

Warmetruiendag

Warmetruiendag is een jaarlijks terugkerende dag in februari die mensen ervan bewust wil maken dat de verwarming een graadje lager en een warme trui aandoen al veel CO2-uitstoot scheelt. Een simpele maatregel met groots resultaat als iedereen meedoet.

Een trui voor de koeien

De 130 leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum waren aanvankelijk alleen van plan om de koeien een fijne warme trui te geven. Maar al snel veranderden de ideeën. Als het zo doorgaat met de opwarming van de aarde dan zullen er in Nederland geen koeien meer grazen in de weiden, maar zal Nederland gaan lijken op een savanne. En dan krijgen we te maken met leeuwen, olifanten, krokodillen en zebra's. Met deze ludieke actie brachten de leerlingen dus niet alleen warmetruiendag onder de aandacht, maar vroegen zij aandacht voor het hele onderwerp klimaatverandering.

Leren breien

De leerlingen moesten wel eerst leren breien. Omdat bijna niemand dat nog kon, ging dat niet zo snel. Maar de leerlingen zetten door en met hulp van wat lappen stof werden de prachtige kostuums gemaakt.

En een trui voor Mario

Voor wethouder Mario Hegger hadden de leerlingen wel een hele trui zelf gebreid. Met als kers op de taart een prachtige warme muts. Mario was er erg blij mee en stond de pers te woord in zijn nieuwe outfit. Hij bedankte de leerlingen voor hun geweldige initiatief en zijn mooie trui en muts met voor iedereen een beker warme chocolademelk en een gevulde koek.