Lammetjes als natuurlijke bodembemesters ingezet

Zondag 3 juli wordt een kudde lammetjes overgebracht naar het voetbalveld van voetbalvereniging V.P.V. Purmersteijn in Purmerend om daar 3 weken lang het terrein te bemesten, een unieke proef met natuurlijke bemesting. De Universiteit van Wageningen begeleidt dit project. Ze bekijken wat er met het bodemleven gebeurt als er 3 weken lang lammetjes lopen, grazen en poepen. Wethouder Mario Hegger zal aanwezig zijn bij de start van deze proef, evenals Ingenieur Jan Rinze van der Schoot (praktijkonderzoeker plant en omgeving) van de Universiteit van Wageningen. 

Purmerend is een gifvrije gemeente. Zo bestrijdt Purmerend al langer het onkruid zonder gebruik te maken van chemische middelen. Het bemesten van het voetbalveld met lammetjes past binnen dit beleid. De poep dient als natuurlijke bemesting en zal de grond verrijken en de groei van het gras bevorderen. Het lopen en grazen moet het gras ‘prikkelen’ om nog beter te groeien. Met als gevolg dat kunstmest niet meer nodig is.

Uniek

Het is de eerste keer dat een dergelijke proef wordt gedaan. Naast de onderzoekers van de Universiteit van Wageningen volgen ook andere belanghebbenden met nieuwsgierigheid deze proef. Wethouder Mario Hegger: ‘Als de proef slaagt en als blijkt dat het gras net zo goed groeit als met kunstmest, dan heeft gemeente Purmerend landelijk mogelijk een nieuwe doorbraak op gebied van milieubewust groenbeheer.’

Prijsvraag

Gelijktijdig met de start van deze proef is er in het centrum van Purmerend een duurzaamheidsmarkt. De bezoekers van deze markt maken kans op een bedrag ter hoogte van de jaarlijkse afvalstofheffing als ze raden hoeveel lammetjes er op het voetbalveld lopen. Zij kunnen dit aantal ter plekke invullen op een kaartje bij de stand van de gemeente Purmerend. De duurzaamheidsmarkt wordt gehouden op de Koemarkt en de Schapenmarkt.