Nieuw boswachtershuis Work with Nature in Costa Rica

Stichting Work with Nature heeft haar speciale bouwreis naar Costa Rica succesvol afgesloten met een heel nieuw boswachtershuis. Stichting Work with Nature is een jonge, ambitieuze stichting. Bestuurslid Martin Havik uit Zuidoostbeemster: "de vier bestuursleden en enkele vrijwilligers zetten zich met al hun passie geheel vrijwillig in voor het behoud van het regenwoud. Door fondsenwerving en de website www.adopteerregenwoud.nl koopt de stichting regenwoud en beschermt deze door het onder te brengen in de boswet van Costa Rica. Een bestemming die volgens de wet nooit meer teruggedraaid kan worden."

Boswachtershuis

De bouwreis naar Costa Rica die dit voorjaar werd gemaakt was een succes. In zo’n anderhalve week tijd bouwden 3 bestuursleden, waaronder Martin Havik uit Zuidoostbeemster, 2 vrijwilligers en 2 lokale werknemers een boswachtershuis in het stuk regenwoud dat zij beschermen.

“De logistiek was lastig, al het bouwmateriaal moesten we via een stijgend, glad en enorm modderig pad een half uur lopend omhoog brengen. Gelukkig mochten we geregeld het paard van de buurman lenen, dit heeft wel veel tijd gescheeld.” Buiten de logistiek waren er weinig problemen. Wel moest het team bijna alles met de hand doen, omdat de aangeschafte generator allerlei problemen bleek te hebben. En pas na ruim een week werd een transformator gevonden in een winkel, waarmee de accu’s van de Europese boormachines kon worden opgeladen. Er is dus heel wat afgezaagd en getimmerd in de vochtige en hete (soms 37 graden) omgeving. Maar het team zat er niet mee. De sfeer was ontzettend goed, er is veel gelachen en ook enorm genoten van de mooie omgeving waarin zij werkten en de bijzondere dieren die ze daar zagen.

Tijdens de twee weken is veel contact gelegd met de lokale bevolking, een belangrijk onderdeel van de missie van de stichting, die betaalde banen wil creëren voor deze mensen. Zowel diverse bewoners uit het naastgelegen dorp, als de Indianen die een paar uur verder in het woud wonen, zijn komen buurten. Sommigen uit nieuwsgierigheid, sommigen voor werk of samenwerking, en sommigen omdat ze land wilden verkopen. “En één stel kwam zelfs bij de levering van materiaal ook ongevraagd en gratis een betere “keuken” brengen, twee goede stenen en een rooster. Ontzettend leuk!”

Wat zijn de volgende stappen van de stichting? “Onze twee lokale werknemers zullen het boswachtershuis regelmatig gaan bewonen en waarborgen zo de bescherming van ons regenwoud. Inmiddels is dat 33 hectare vergelijkbaar met 67 voetbalvelden. In Nederland gaan wij nu weer verder met het werven van financiële middelen via onze campagnes adopteerregenwoud.nl en regenwoudvandekinderen.nl, om meer regenwoud aan te kunnen kopen en beschermen en hopelijk per volgend jaar te kunnen starten met de bouw van een onderzoekscentrum.” Met de komst van het onderzoekscentrum creëert de stichting banen voor de lokale bevolking en een plek voor wetenschappelijk onderzoek. Het vijfjarenplan is om het onderzoekscentrum volledig up and running te hebben, en 400 hectare regenwoud te beschermen. Voldoende ruimte om luiaards en apen in het gebied terug te kunnen brengen.

Doe ook mee

Adopteer zelf ook een stukje regenwoud. Of doe dit samen met vrienden, buren of collega’s. Met € 2,50 is er al een vierkante meter gered! Als iedereen een klein stukje adopteert, wordt er samen een prachtig gebied beschermd. www.adopteerregenwoud.nl.