Opgewekt in Purmerend

Een betere leefomgeving creëren door samen te werken aan duurzame projecten, dat is wat de leden van Opgewekt in Purmerend (OiP) voor ogen hebben. De stichting is opgericht om duurzaamheid in de eigen omgeving te stimuleren. Veel duurzaamheidsprojecten worden door de gemeente Purmerend ondersteund. Door de ambtelijke samenwerking is de gemeente Beemster daarmee in de praktijk ook aangesloten. Voorzitter Arie van Stam zet zich samen met de andere vrijwillige leden actief in voor de diverse projecten.

Lokale projecten

‘We zijn heel trots dat we ons project Zon op Stadhuis Purmerend dat we eind 2016 hebben kunnen afronden. Maar liefst 272 zonnepanelen op het dak van het stadhuis. We maken ons hard dat er de komende jaren meer zonnepanelen worden geplaatst op geschikte huurwoningen, koopwoningen en (overheids)gebouwen. Hiervoor zijn al diverse projecten opgestart’, vertelt Arie van Stam. Daarnaast loopt het project Energieparty's. Hoe kun je thuis op energie besparen. ‘Ons doel is kennis over energiebesparing te delen met de inwoners om zo het energiegebruik terug te dringen. Dit doen we in samenwerking met de gemeente Purmerend, Stadsverwarming Purmerend, Wooncompagnie en de Provincie Noord-Holland’.

Evenementen

Ook bij evenementen, zoals een regionale duurzaamheidsbeurs, is Opgewekt in Purmerend bij betrokken. ‘We merken dat er behoefte is aan dergelijke jaarlijkse initiatieven. De gemeente Purmerend stimuleert deze inspanningen en fungeert tevens als sparringpartner. De aankomende jaren zullen de duurzaamheidsbeurzen worden ondersteund door de gemeenten Purmerend, Beemster, Edam-Volendam en Waterland. De beurs wordt dit jaar gehouden op 22 april 2017 van 10.00 tot 17.00 uur in en rond Art Hotel Spaander in Volendam'.

Boordevol energie

Opgewekt in Purmerend gelooft dat verduurzamen de sleutel is om het leefklimaat te verbeteren, niet alleen voor de huidige inwoners maar ook voor de toekomstige inwoners. ‘Milieubewuste en maatschappelijk verantwoordelijke veranderingen in ons dagelijks denken en doen zijn nodig om ervoor te zorgen dat deze leefomgeving ook de toekomstige generaties kan voorzien in hun essentiële behoeften,’ aldus Arie.

Speerpunten van Opgewekt in Purmerend

  • Educatie en bewustwording om het draagvlak voor duurzaamheid op hoger niveau te brengen
  • Energiebesparing stimuleren en realiseren, zowel bij bedrijven als bij de mensen thuis
  • Zonne-energie toegankelijk maken door het oprichten van Zonnecoöperaties
  • Lobbyen voor duurzame beslissingen bij gemeenten en politieke partijen
  • Lokale duurzame initiatieven ondersteunen.
  • Duurzaamheid een logisch en toegankelijk onderwerp maken
  • Het stimuleren van de mogelijkheden voor windenergie

Sta je achter de initiatieven van Opgewekt in Purmerend en draag je duurzaamheid ook een warm hart toe? Steun Opgewekt in Purmerend dan met een donatie.

Opbrengst zonnepanelen

Wilt u zien wat de zonnepanelen op het dak van het stadhuis inmiddels hebben opgeleverd? Kijk dan op de online monitor.