Plaats een regenton

mei, 2019

Per jaar gebruiken we gemiddeld zo’n 1.300 liter drinkwater om de tuin water te geven. Door een regenton te gebruiken kun je veel water in je tuin besparen. In natte tijden vang je het regenwater op en in droge periodes kun je het water uit de ton gebruiken om je kostbare planten water te geven. Logisch toch?

Regentonnen vind je in allerlei soorten, maten en prijsklassen in tuincentra, bouwmarkten en op internet. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en aan te sluiten op een regenpijp. Via het kraantje tap je het water af.

Tips

  • Plaats de tapkraan zo laag mogelijk, zo haal je het maximale uit je ton.

  • Zet de ton op een verhoging, zodat een gieter of emmer er goed onder past.

  • Plaats de ton op een schaduwplek in de tuin, zodat het water helder en fris blijft. Met een deksel op de ton voorkom je muggen.

  • Laat een houten ton op tijd leeglopen, zodat deze niet kapot kan vriezen. Bij een kunststof ton is dit meestal niet nodig.

  • Heb je een huurwoning? Overleg dan altijd met je verhuurder of je de regenton op de afvoer mag aansluiten.

  • Gebruik het hemelwater ook voor je planten binnen. Er zit namelijk veel minder kalk in dan in kraanwater.

Zuinig met water

Door de manier van water geven kun je ook water besparen. Wist je bijvoorbeeld dat het beter is om je tuin één keer in de week veel water te geven, dan iedere dag een beetje? Plantenwortels groeien hierdoor dieper in de grond om water te vinden. Je ‘leert’ ze als het ware beter tegen droogte te kunnen. Sproei in de ochtend, als de zon niet fel schijnt. Doe je dit in de avond, dan blijft de grond nat en kunnen schimmels ontstaan. Ook door je tuin slim in te richten kun je veel water besparen.

Meer tips om water te besparen in je tuin? Kijk dan op de website van MilieuCentraal.

Bron en foto: Milieucentraal