Pop-up shop: unieke producten van hergebruikt toiletpapier

Op donderdag 13 oktober openden kinderen van groep 8 van basisschool de Bloeiende Perelaar een wel heel bijzondere winkel in Purmerend: een pop-up store met producten die zijn gemaakt van hergebruikt toiletpapier!

De opening van de winkel was onderdeel van de officiële opening van de nieuwe zeer duurzame waterzuiveringsinstallatie in de Zuidoostbeemster. Hier wordt het afvalwater uit Beemster én Purmerend met een unieke nieuwe fijnzeeftechniek gezuiverd.

Rioolwater is goud waard

Het afvalwater dat de waterschappen zuiveren zit boordevol energie en grondstoffen. De waterschappen winnen die schaarser wordende stoffen steeds meer terug. Denk hierbij aan fosfaat, alginaat en cellulose. Door reststoffen uit rioolwater in te zetten als waardevolle grondstoffen, zetten de waterschappen een nieuwe stap in de bijdrage aan de circulaire economie.

Hergebruikt toiletpapier

We hebben steeds meer technieken tot onze beschikking om waardevolle grondstoffen uit het rioolwater te halen. Met de nieuwe fijnzeefinstallatie wordt het toiletpapier uit rioolwater gezeefd. Uit het toiletpapier wordt de grondstof cellulose gewonnen.

Vele toepassingen

Maak in de pop-up shops kennis met unieke producten van cellulose. De herwonnen grondstof is toepasbaar voor diverse producten zoals isolatiemateriaal voor de bouw, plaatmateriaal voor meubels of als afdruipremmer voor asfalt. Ook kan cellulose omgezet worden in bioplastics: een biologisch afbreekbaar plastic.

Kunst en scholieren

Kunstenares Nienke Hoogvliet toont in de shops de waarde van herwonnen cellulose met aantrekkelijke designproducten. Na de opening gingen de kinderen zelf aan de slag met het maken van een kunstwerkje van cellulose.

De shop is open tot en met zaterdag 15 oktober 2016. U vindt de shop in het Eggert Winkelcentrum op de eerste verdieping (naast Xenos).