Tuinieren: mieren

juni, 2019

Nu de zon weer vaker schijnt en de temperaturen oplopen, komen ze weer tevoorschijn: mieren. Nuttige beestjes, omdat ze afval in de tuin opruimen, maar ze kunnen ook voor veel overlast zorgen.

Veroorzaken ze kale plekken in het gazon? Bijten ze de kinderen die lekker in het gras aan het spelen zijn? Verzakt je terras door de mierennesten eronder? Dan wordt het tijd om maatregelen te nemen. Maar doe dat wel zo milieuvriendelijk mogelijk!

Houd ze op afstand

Het beste is natuurlijk om de mieren gewoon in de tuin te houden, maar wel op afstand. Wist je dat mieren niet van bepaalde kruidenplanten, zoals lavendel, munt, rozemarijn, majoraan, salie en basilicum houden? De mieren blijven er uit te buurt en jij hebt heerlijke verse kruiden voor zomerse gerechten!

Of strooi peper bij de ingangen van het nest. Mieren willen daar niet overheen lopen, dus blijven ze in het nest. Maar ook van koffiedik hebben ze niets terug.

Zit het nest op een bereikbare plaats, dan kun je het nest ook uitgraven en verplaatsen naar een plaats waar je er geen last van hebt.

Toch bestrijden

Is de overlast zo groot dat je toch over moet gaan op bestrijden, dan is kokend water in het mierennest gooien een beproefde methode. Voor een goed resultaat moet je dit wel een aantal dagen achter elkaar doen. Of maak een mengsel van gelijke delen stroop en gist en leng dat aan met water.

Chemische middelen

Is de overlast te groot en helpen de milieuvriendelijke middelen niet, dan kun je chemische middelen overwegen. Spuitbussen op basis van kaliumzouten en vetzuren zijn minder belastend voor het milieu dan andere bestrijdingsmiddelen, omdat de stof vrij snel afbreekt. Nadeel is wel dat je dit een aantal keren moet herhalen en een regenbui het effect sterk verminderd.

In lokdozen en mierenkorrels zitten chemische stoffen, die de mieren mee het nest in nemen en daar hun werk doen. Een stuk effectiever, maar buiten de doosjes ook giftig voor bijen. Is de verpakking leeg? Lever het in als klein chemisch afval.

Voorkomen

Mieren komen af op eten, vooral zoetigheid. Zorg dus dat etensresten afgedekt worden, maak de tuintafel na het eten schoon en veeg de terrastegels en bestrating regelmatig goed schoon.