Tuinieren: onkruid

mei, 2020

De natuur groeit en bloeit weer! Maar dat doet ook het onkruid tussen de tegels in je mooie tuin. En dat wil je natuurlijk weer niet.

Voorkomen is beter dan…

Gebruik bij de aanleg van je terras en paden schoon zand. Hierin kan onkruid namelijk moeilijk kiemen. En leg worteldoek onder je tegels. Er is tegenwoordig zelfs biologisch afbreekbaar worteldoek te koop. Ook is er speciale voegvulling die het ontkiemen van onkruid tegengaat maar toch waterdoorlatend is.

Krabben en vegen

Is je terras aangelegd? Ook dan kun je onkruid, groene aanslag en mos voor een deel voorkomen. Maar dat betekent wel hard werken: vegen, vegen en nog eens vegen. Het onkruid heeft dan gewoon te weinig tijd om te ontkiemen. Zit er toch wat onkruid dan is krabben met een onkruid- of aardappelschilmesje écht de beste oplossing. Hiermee belast je het milieu gewoon helemaal niet! Lukt dit niet dan blijven een paar huismiddeltjes over. Giet kokend water over het onkruid of brand het met een gas- of elektrisch brandertje weg. Dit laatste moet je wel vaker herhalen, omdat je de wortel niet bereikt. En pas goed op dat je voldoende afstand houd van brandbaar materiaal en zet voor alle zekerheid een emmer water klaar!

Azijn en chemische middelen

Wil je toch azijn of chemische middelen gebruiken, bedenk dan wel dat deze schadelijk zijn voor het grond- en oppervlaktewater: de bron van ons drinkwater. Chemische middelen doden niet alleen onkruid, maar ook insecten, dieren en soms zelf plantjes die je graag wilt behouden. Ook azijn heeft zijn beperkingen omdat het de bodem verzuurt. En het werkt nauwelijks op de wortels van de plant, dus het onkruid komt toch weer terug.

Glyfosaat en organische vetzuren

Bestrijdingsmiddelen met glyfosaat of 2,4-D zijn nog wel te koop, maar zó schadelijk dat ze inmiddels landelijk verboden zijn voor professioneel gebruik. Gebruik ook liever geen middelen op basis van organische vetzuren. Deze zijn namelijk weer giftig voor het waterleven.