Zon op De Beuk: schrijf u nu in!

Heeft u geen (geschikt) dak voor zonnepanelen, maar wilt u wel graag investeren in zonnepanelen? Dan is nu uw kans. Op het dak van sporthal De Beuk worden in totaal 1.500 zonnepanelen geplaatst. Voor één of meer van 600 panelen kunt u zich inschrijven met een zonnecertificaat. Woont u in postcodegebied 1121, 1441, 1442, 1443, 1445, 1447, 1448, 1456 of 1461, dan kunt u deelnemen. U betaalt geen energiebelasting over uw eigen stroom én u deelt in de opbrengst van de verkoop van de zonnestroom.

Zon op De Beuk is alweer het vierde project van energiecoöperatie Zon op Purmerend. Alle eerdere projecten, Zon op Stadhuis, Zon op Antoni Gaudi en Zon op De Kraal, leveren conform verwachting elektriciteit en zijn daarmee succesvol voor het milieu en voor de leden die certificaten voor de panelen hebben gekocht. Op de website van Zon op Purmerend vindt u alle informatie en kunt u zich inschrijven.

Vijftienhonderd zonnepanelen op sportaccommodatie De Beuk

Energiecoöperatie Zon op Purmerend, sportorganisatie Spurd, gemeente Purmerend en de provincie Noord-Holland hebben de handen ineengeslagen voor het realiseren van zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak van De Beuk. Het gaat om het plaatsen van ongeveer 1.500 zonnepanelen.

Het gaat om 600 zonnepalen van energiecoöperatie Zon op Purmerend en 900 door Spurd. Het is de inzet om de zonnepanelen dit jaar op De Beuk aan de Van IJsendijkstraat te laten plaatsen. De gezamenlijke investering is mogelijk dankzij medewerking van de provincie Noord-Holland en de gemeente Purmerend. De stroom is voor eigen gebruik en voor het elektriciteitsnetwerk. Er liggen nu al bijna 200 zonnepanelen op het dak van De Beuk. Spurd en Zon op Purmerend investeren ook in deze tijd graag in duurzame energieopwekking, wat goed is voor het milieu en de energierekening.

Directeur Jancor de Boer ziet veel kansen voor verduurzaming van sportzalen in gebruik bij Spurd: ‘De gebouwen zijn van de gemeente, maar voor ons als exploitant is duurzame energieopwekking ook in deze tijd belangrijk. In een gezonde sportomgeving past duurzaamheid. Daar gaan we de komende jaren intensiever op inzetten. Nu zonnepanelen op De Beuk, daarna zonnepanelen op het Leeghwaterbad. Uiteindelijk streven we naar zo duurzaam mogelijke accommodaties.'

Samenwerking energietransitie

De gemeente is trots op de investering van Spurd en Zon op Purmerend laat wethouder duurzaamheid Paul van Meekeren weten: ‘Investeren in zonnepanelen is goed voor onze toekomst. Ik ben blij met samenwerkingspartners, zoals Zon op Purmerend en Spurd, die samen met mij werken aan de energietransitie van Purmerend. Als gemeente hebben wij een voorbeeldfunctie. Daarom zijn wij binnen de gemeente bezig om al ons vastgoed langs de duurzaamheidsthermometer te leggen. Deze 1.500 zonnepanelen op De Beuk helpen om ons vastgoed naar energielabel A te tillen.’

De komende maanden gebruiken Zon op Purmerend en Spurd voor technische uitwerking en aanbesteding. De energiecoöperatie gaat nader onderzoeken of de omvang van het project De Beuk economisch haalbaar is met voldoende leden die tegen de nog definitief te berekenen prijs willen investeren. De verwachting is dat de geselecteerde aannemer in het vierde kwartaal de zonnepanelen gaat plaatsen.

Zon op De Beuk is een project van energiecoöperatie Zon op Purmerend (eigenaar van het systeem met ongeveer 600 panelen) in samenwerking met Spurd (exploitant van het gebouw en eigenaar van het systeem met ongeveer 900 panelen) en de gemeente Purmerend (eigenaar van het gebouw). Zon op De Beuk maakt gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief (PostcodeRoos) en Spurd ontvangt subsidie via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE).

Spurd heeft al zonnepanelen op sporthal De Vaart (Purmer-Zuid), sportzaal Sportlaan (Overwhere), sportzaal De Kraal (Weidevenne) en het Leeghwaterbad. Het zonnepanelendakvlak op De Kraal is in mei 2019 door Zon op Purmerend opgeleverd.