Wespen verjagen

augustus, 2020

Augustus. We hopen op nog een mooie zomermaand, waarin we nog heerlijk kunnen genieten van het buitenleven. Maar augustus is ook de maand dat de wespen uit hun nest komen om eten te verzamelen. En dat kan behoorlijk hinderlijk zijn als je rustig buiten wilt zitten.

Wespen komen vooral af op zoetigheid en vlees. Als ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen zijn namelijk ook nuttig. Ze eten vliegen en muggen.

Wespen op afstand houden

Maar wordt de overlast te groot, dan wil je natuurlijk maatregelen nemen. Grijp niet meteen naar chemische bestrijdingsmiddelen. Met wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kun je de wespen op afstand houden of vangen:

  • Wespen houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium.
  • Heb je genoeg ruimte, dan kun je ze ook naar een andere plek lokken door daar zoet fruit neer te leggen.
  • Je kunt ze vangen met een wespenval. Doe daarin liever geen limonade, want dan vang je ook bijen. Met een laagje bier vermengd met limonade of radler vang je wel de wespen, maar niet de bijen, omdat die niet van alcohol houden. Wespenvallen zijn kant en klaar te koop, maar je kunt ze ook zelf maken van een petfles. Hang de val op een afstandje van het terras.
  • Wist je dat wespen niets moeten hebben van een ander wespennest? Ze blijven wel tot op 6 meter afstand van zo’n nest. Hiervoor zijn nep-nesten te koop. Dit werkt het beste als je het nep-nest al vroeg in het seizoen ophangt.
  • Met horren en vliegengordijnen voor ramen en deuren houdt je de wespen uit je huis.

Toch bestrijden

Wordt het nest te groot of worden de wespen agressief en moet het nest verwijderd worden? Schakel dan altijd een professionele bestrijder in.

Meer informatie en tips vind je op de website van Milieucentraal.