Duurzaam thuis

24px

Samen kunnen we wat doen

Door de manier waarop we nu leven gebruiken we meer ruimte en energie dan de aarde aankan. Gevolg? Meer CO2 uitstoot, waardoor de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Samen kunnen we hier wat aan doen. Door bewuster te leven en energie en water te besparen. Dat is vaak al mogelijk met een paar kleine aanpassingen.

Prijsplafond energie 2023

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat je tot een bepaald verbruik niet meer hoeft betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Meer uitleg over het prijsplafond vind je op de website van het duurzaam bouwloket van de gemeente.

24px

Energie en water besparen

Energie en water besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. En energie besparen is helemaal niet moeilijk, zeker als je weet waar je op moet letten. Met een paar tips kun jij je energierekening al gauw met tientallen euro’s per jaar verlagen. Vaak zonder dat je hiervoor een investering hoeft te doen. Het levert je dus direct geld op!

Zo kun je al veel water besparen door korter te douchen, de ecoknop op je wasmachine te gebruiken of een regenton in je tuin te plaatsen. En door alleen ruimtes die je gebruikt te verwarmen, deuren te sluiten, en de thermostaat een graadje lager te zetten gebruik al je veel minder energie.

Energie en water

24px

Kleine investeringen

Met een paar kleine investeringen kun je zelfs nog meer doen. Vervang je verlichting door LED-lampen, plaats tochtstrips zodat de warmte in huis blijft en plaats radiatorfolie. Wist je dat een ledlamp maar liefst 85% zuiniger is dan een gloeilamp? Ze besparen energie en geven hetzelfde warme licht.

24px

Apparatuur toch vervangen?

Ja, soms is dat echt beter. Koelkasten en vriezers zijn de laatste jaren zoveel zuiniger geworden dat een tijdige vervanging loont voor het milieu. En voor je portemonnee. Een koelvriescombinatie met het nieuwe energielabel E gebruikt bijvoorbeeld minimaal twee keer zoveel stroom als een B-combinatie!

Op de website van Milieucentraal lees je wat je kunt doen.

Nieuw energielabel

24px

In de keuken

In je keuken verbruik je stiekem heel veel energie. Kijk eens op Chefcheck. Hier vind je handige en praktisch uitvoerbare tips om energie te besparen in je keuken.

24px

Gratis maatwerkadvies van de energiecoach

Wat kun je doen, zonder meteen aan grote investeringen als vloerisolatie of zonnepanelen te denken? En wat past het beste bij jou en je woonsituatie? In Purmerend en Beemster kun je hierover gratis advies krijgen van een energiecoach van WelzijnWonenPlus. In een persoonlijk gesprek, online of bij je thuis, krijg je handige tips die bij jou en jouw woonsituatie passen. Een afspraak maak je eenvoudig via info@energiecoachpurmerend.nl of door een telefoontje naar 0299 426 364.

24px

Duurzaam buiten

Het klimaat verandert, de aarde warmt op. Het weer wordt extremer. Meer hittegolven, meer en langere perioden van droogte tegenover perioden met zware buien. Ook buiten kun jij je ‘steentje’ bijdragen aan een betere leefomgeving. Simpel: minder stenen en meer groen.

24px

Levendige en duurzame tuin

Waar begin je met de (her)inrichting van je tuin? En wat is er allemaal mogelijk om je tuin zo levendig en duurzaam mogelijk te maken en toch jouw eigen droomtuin te realiseren? Wil je een makkelijke tuin waar je amper naar om hoeft te kijken of een speelparadijs voor kinderen? Of wil je moestuinieren en lekker buiten koken met vrienden? Droom je al jaren van een bloemrijke Engelse cottagetuin? Gemeente Purmerend heeft samen met Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel (bekend van De Grote Tuinverbouwing) een handig en gratis inspiratieboekje opgesteld. Dit boekje helpt je in drie stappen op weg naar jouw droomtuin.

Hanny Eijk, inwoonster van Purmerend: "Tuinieren is bovendien gezond. Het brengt rust in je hoofd en geeft voldoening."

Tuin

24px

Onkruid

Duurzaam tuinieren

En is je tuin helemaal naar je zin. Dan wil je die natuurlijk ook mooi houden. Hoe voorkom je op een milieuvriendelijke manier overlast van bijvoorbeeld slakken, mieren en wespen? Hoe bestrijd je onkruid en hoe haal je de groene aanslag van je tegels? Op de website van Milieucentraal vind je heel veel tips hoe je jouw buitenpaleis het beste kunt onderhouden, zonder gebruik van chemische middelen.

24px

Geen tuin?

Op een balkon is meer mogelijk dan je misschien denkt. Een paar planten in potten maken je balkon al snel gezellig en groen. Maar ook keukenkruiden, aardbei, sla, rucola, kerstomaatjes en radijs kunnen goed in potten. Heb je ruimte om planten te laten klimmen? Denk dan ook eens aan komkommers, paprika en kiwi. Nog eens lekker ook!

Onder bepaalde voorwaarden kun je ook zelf een geveltuin aanleggen. In sommige gevallen kun je hiervoor in Purmerend zelfs budget van de gemeente krijgen. Neem wel eerst even contact op met je dorps- of wijkmanager. Dan kunnen jullie samen kijken wat wel en niet mogelijk is en of er budget beschikbaar is.

Woon je in de (nabije omgeving) van de binnenstad van Purmerend of in Zuidoostbeemster, dan kun je nu zelfs een gratis geveltuintje aanvragen bij de gemeente.

Heb je een leuk idee om samen met je buren een stukje gemeentelijk groen te onderhouden? In veel gevallen mag dat. We juichen dit soort groene ideeën juist toe! Neem voordat je aan de slag gaat wel even contact met ons op. Dan gaan we samen met je om tafel om te zien wat je plannen zijn en waar we je eventueel bij kunnen helpen.

Balkon