Duurzaam bedrijf

24px

Subsidies en regelingen

Hier vind je een overzicht van alle subsidies en regelingen voor de verduurzaming van jouw bedrijf.

24px

24px

foto 1

Circulair ondernemen

Het aantal consumenten in de wereld stijgt. Daardoor worden grondstoffen om producten te maken steeds schaarser en duurder. Tenzij we slimmer omgaan met grondstoffen en materialen zodat we ze deels kunnen hergebruiken ofwel circulaire economie. Bedrijven moeten in 2030 minimaal 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken. Dat is hard nodig om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. Hoe kun je daar als ondernemer aan bijdragen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt je op weg en ondersteunt.

Ook op het Ondernemersplein vind je veel praktische informatie om duurzaam te ondernemen.

24px

Agrarisch ondernemen

Een duurzame bedrijfsvoering, een stevige marktpositie, de boer op met innovatieve ideeën: er wordt veel van agrarisch ondernemers gevraagd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt hulp. Met kennis van wet-en regelgeving en financiële tegemoetkomingen.

LTO Nederland staat voor boeren en tuinders die produceren op een manier die de aarde voor huidige en toekomstige generaties leefbaar houdt en bijdraagt aan de energietransitie.

En op de websites boerenverstand en bionext lees je meer over hoe je als agrarisch ondernemer jouw bedrijf kunt verduurzamen.

Jan van Baar, melkveehouder uit Noordbeemster: "Wij willen een eerlijke, duurzame boterham kunnen blijven verdienen en ons prachtige landschap behouden."

agrarisch ondernemen

24px

verzilver je dak

24px

Afvalwijzer voor bedrijven: kijk welk afval je in ieder geval moet scheiden

Door je bedrijfsafval te scheiden kunnen grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Zo draag je bij aan een circulaire economie. Een samenleving waarin we zuinig omgaan met grondstoffen en geen afval meer produceren. Als ondernemer ben je zelfs verplicht om bedrijfsafval te scheiden. Vanaf 2 maart 2021 gelden er nieuwe regels. Welk afval je moet scheiden hangt af van je situatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijfsafval dat je altijd moet scheiden, afval dat je moet scheiden als je er eenmalig veel van hebt en afval dat afhankelijk is van de bedrijfssituatie. Met de afvalwijzer zie je in een paar eenvoudige stappen wat de nieuwe regels zijn.

Afvalcontainer

24px

Elektrische auto's

Startgids bedrijven over laden elektrische auto's

Wil je met je bedrijf de overstap maken naar elektrisch rijden, of wil je opschalen naar een groter aantal laadpunten? Dan kun je voor al je vragen terecht bij de Startgids. Deze gids zet de verschillende laadopties uiteen en geeft aan wat de slimme keuzes hierin zijn. De gids is gericht op bedrijven met een eigen wagenpark of lease-voertuigen en op logistieke bedrijven met een eigen vloot.

24px

Doe de business scan

De Erasmus Universiteit en duurzaambedrijfsleven hebben samen de snelle en gratis better business scan ontwikkeld. In slechts 15 minuten zie je hoever jouw organisatie is met duurzaamheid. Bovendien krijg je praktische tips om vooruit te komen.

24px

sportaccomodaties

Sportaccommodaties

Sportaccommodaties verbruiken veel energie. De energierekening is daarmee een stevige kostenpost. Zowel eigenaren als sportverenigingen profiteren van duurzame sportaccommodaties. Zo blijft er meer geld over voor de sport, komt er minder CO2 in de lucht en stijgt de waarde van het pand. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  informeert je graag over maatregelen die je kunt treffen om energie te besparen én het leefklimaat te verbeteren. En daarvoor kun je ook nog eens subsidie aanvragen.

Cultuur

Ben je een culturele instelling en wil je jouw gebouw toekomstbestendig beheren en daarmee kosten besparen? De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten geeft op laagdrempelige wijze inzicht in de duurzame mogelijkheden voor gebouwen met een culturele functie, van spouwmuurisolatie tot ledverlichting en vergroening van daken. Bij deze maatregelen wordt naast de technische mogelijkheden ook inzicht gegeven in regelgeving, indicatie van de besparing én een overzicht gegeven van gemeentelijke, provinciale en landelijke financieringsmogelijkheden.

24px