Bestel gratis tot wel 70 euro aan energiebesparende maatregelen in huis

Wist je dat je gratis voor 70 euro aan energiebesparende producten kunt bestellen via de webshop? Heb je afgelopen jaar al duurzame maatregelen in huis aangeschaft, bijvoorbeeld ledverlichting, een waterbesparende douchekop of radiatorfolie? Ook dan kun je via de energievoucher tot 70 euro terugvragen!

24px

Coos Wessels

Picknicktafels van gerecycled wc-papier

In 2009 ontdekte iemand dat rioolwater meer energie bevat dan er nodig is om het te zuiveren. Waarom kóst dat zuiveren ons dan alleen energie? In de ban van deze vraag begon Coos Wessels met het zeven van rioolwater. Zijn hergebruik van wc-papier werd wereldnieuws. “Mijn streven is dat dit gemeengoed wordt voor ik met pensioen ga.”

Wc-papier, opgevist uit het riool, als bron van een nieuwe, hoogwaardige grondstof. Het klinkt ongeloofwaardig. Als bewijs toont Coos plantenpotten en een picknicktafel die voor veertig procent bestaan uit gerecycled wc-papier. “Mensen denken dat toiletpapier slecht van kwaliteit is. Maar het is juist zo zacht en sterk door de stof cellulose die erin zit. Die kun je er dus uitfilteren en weer hergebruiken.Wij hebben een installatie ontworpen die dit uit het rioolwater filtert. Zo herwinnen we een geweldige grondstof voor nieuwe toepassingen.”

Kip en ei

De filterinstallatie vergde jarenlange ontwikkeling. Daarna liep Coos tegen een kip-ei-verhaal op: waterschappen willen het alleen installeren als zij zekerheid hebben dat de cellulose wordt afgenomen, terwijl commerciële partijen alleen afnemen als zij gegarandeerd grote volume krijgen. Dus bouwde hij met zijn bedrijf CirTec een eigen fabriek. “Wij zijn de enige aanbieder van herwonnen cellulose als grondstof mét de garantie dat hiervan hoogwaardige producten kunnen worden gemaakt. Dit haalde wereldwijd het nieuws.” De cellulose wordt nu ook benut als duurzame vervanger van conventionele grondstoffen, bijvoorbeeld in asfalt, beschoeiingen en kunststof producten.

24px

Jaarrond genieten van natuurlijke tuin

Sinds de hittegolven weet Hannie Eijk het zeker: groene tuinen zijn ’s zomers een stuk koeler dan betegelde tuinen. Inmiddels is het herfst en geniet ze van de kleurenpracht. Daarna komen de winterbloeiers op en in het voorjaar brengen vogels weer extra leven in de brouwerij. “Mijn tuin is een verlengstuk van de woonkamer. En buiten bijhouden kost minder tijd dan binnen!”

Vrije dagen begint Hannie steevast in haar fauteuil bij de tuindeuren. “Rustig wakker worden met een kop koffie, de krant en zicht op de tuin”, vertelt de Purmerendse. Ze groeide op in een flat en weet dus wat voor rijkdom een tuin is. Toen ze eind 2018 haar huidige woning in Klein Where betrok, was ze dan ook vastbesloten daar iets moois van te maken.

Tuin is woongenot
“Ik wilde graag veel kleur, het hele jaar door”, vervolgt Hannie. “Een hovenier hielp mij hierbij. Veel mensen denken dat dat per definitie duur is. Maar het eerste wat de hovenier zei was: koop kleine plantjes. Dat scheelt veel geld en na een jaar zijn ze al groot. Daarnaast mag woongenot wat geld kosten, vind ik. Waarom wel investeren in je interieur, maar niet in je tuin? Gemiste kans!”

Uurtje per week
Hannies tuin ligt er verzorgd bij. “Dat kost me uurtje per week. Nou ja, ‘kost’, ik doe het graag! Vaak in het weekend, beetje onkruid weghalen, wat snoeien. Als je het bijhoudt is het niet veel werk en blijft het leuk. Mijn tip: leg je snoeischaar in de keukenla. Voor je het weet ben je weer lekker in de buitenlucht bezig. Is gezond, brengt na een stressvolle dag rust in je hoofd en geeft voldoening, bij elke blik op je tuin opnieuw.”

Jaarrond genieten

24px

Groen dak

Een duurzaam groen dak

Beplanting op een (plat)dak zorgt niet alleen voor een leuk uitzicht vanuit het raam, maar het werkt ook isolerend. Maar waar te beginnen, hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Daarover spraken we met inwoner en “ervaringsdeskundige” Frank van Zegveld.

Frank: “Ik heb eerder groene daken voorbij zien komen, maar eigenlijk alleen in de zakelijke sector, dus bij ziekenhuizen en kantoorgebouwen etc. Ik vond het een aantrekkelijk idee, omdat het een toegankelijke manier is om een stukje groen toe te voegen en daarmee verstedelijking tegen te gaan. Ik bedoel, ik zag het ook terug in mijn eigen tuin, mijn voortuin is volledig bestraat. Dus ik ging samen met de naaste buren op onderzoek uit.”

Waarom samen met de buren?
Frank: “Mijn plan was om het dak van mijn schuur en aanbouw te vervangen door een groen dak. De schuren zijn echter geschakeld met die van de buren. Toen ik het idee opperde om dit samen te doen, was de buurman direct van de partij. Het leukste moment kwam pas toen de planten bezorgd werden. We trokken zoveel bekijks dat bijna de hele buurt wel even langs liep. We hebben een hoop mensen enthousiast gemaakt over het groene dak. Uiteindelijk bleek dat we teveel planten besteld hadden. Een buurman heeft deze overgenomen en weer op het dak van zijn schuur gelegd. Het werkt dus aanstekelijk!”

24px

Bijenlint langs de Melkweg

Begin dit jaar kwam een aantal bewoners bij wijkmanager Michael Lanting met het idee voor een bijenlint langs de Melkweg. De zwarte, sierlijke stroken zijn al zichtbaar. Over een paar maanden bloeien hier bloemen en kruiden die goed zijn voor de bijen.

Bijvriendelijke beplanting van voorjaar tot najaar
Wethouder Eveline Tijmstra, verantwoordelijk voor het groen in de stad, is blij met het initiatief: "Een bijenlint bestaat uit zoveel mogelijk aaneengesloten stukken groen met daarin bijvriendelijke beplanting. Het is goed voor de ecologie en dankzij de samenwerking van bewoners en gemeente, komt hier straks een bloemrijk stukje bij." Een van de initiatiefnemers benaderde de gemeente met het idee. "Ik fiets regelmatig en zag in Zaandam, net voorbij het Twiske, een bijenlint. Met de buren had ik het erover en samen kwamen we op het idee dat het hier langs de Melkweg een ideale plek daarvoor zou zijn. De wijkmanager adviseerde ons om de andere buurtbewoners te vragen wat zij van dit idee vonden. Wat ontstond is dat we allemaal hele leuke reacties terug kregen."

Samenwerking
De gemeente was ook enthousiast over het plan. Het team van groenspecialisten, de wijkmanager en de buurtbewoners hebben samen gekeken naar de mogelijkheden in dit stukje groen. Plannen werden gemaakt, gewijzigd, aangepast en uiteindelijk concreet. Het eerste idee van de bewoners kon niet doorgaan. Het werd te kostbaar en het lint moet ook zo geplant worden dat het werkt zoals het bedoeld is.

Bijenlint

24px

24px

24px

24px

24px

24px