Tip van de maand: maak je huis tochtvrij

Als het tocht in je huis kun je stoken wat je wilt, echt comfortabel wordt het niet. En de thermostaat een graadje hoger zetten kost ook nog eens flink wat geld. Wat wel helpt is naden en kieren dicht maken. Met een investering van een paar tientjes kun je al snel meer dan 100 euro per jaar besparen. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu!

Zelf doen

Naden en kieren kun je dichtmaken met tochtband, tochtstrips en ander materiaal. Het is eenvoudig aan te brengen, dus je kunt het gemakkelijk zelf doen. Ben je huiseigenaar? Dan kun je nu tot wel 70 euro terug ontvangen op de aanschaf ervan. Of bestel online tot wel 70 euro gratis. Helaas is deze subsidieregeling voor Beemster niet meer beschikbaar omdat het subsidieplafond is bereikt.

Waar dan?

Op zoek dus! Tocht voel je vrij snel, zeker op een koude en winderige dag. Houd je hand op een plek waar je tocht vermoed of houd er een papiertje voor. Plaatsen waar vaak kieren voorkomen zijn:

  • onder de buitendeur
  • rond kozijnen, deuren en ramen, zowel de vaste als de draaiende delen
  • aan de onderzijde van de vensterbank
  • in de meterkast
  • rondom het kruipluik
  • rond leidingdoorvoeren
  • de klep van de brievenbus
  • in naden tussen gipsplaten.

Aan de slag

Op de website van Milieu Centraal vind je heel veel informatie over hoe en met welk materiaal je kieren het beste dicht kunt maken. Meet alles van te voren goed op, zodat je niet teveel materiaal aanschaft. Want dat is weer zonde.

Blijf wel ventileren

Heb je een goed geïsoleerd huis, waarin de naden en kieren dicht zijn, let er dan wel op dat je goed ventileert. Voortdurende aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht is noodzakelijk. Vervuilde lucht kan gezondheidsklachten veroorzaken en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Gratis persoonlijk advies?

In Purmerend en Beemster kun je ook gratis advies krijgen van een energiecoach. De coach komt bij jou thuis en geeft op basis van dat bezoek, jouw behoeftes, je woning en je energierekening tips en advies op maat, speciaal voor jouw woning. Een afspraak maak je eenvoudig door via info@energiecoachespurmerend.nl of een telefoontje naar 0299 426 364.

Tochtstrip