Groen dak met korting
In het Wagenweggebied, aan de Lambertus Huisengastraat, zijn in mei 2022 drie nieuwe appartementengebouwen met in totaal 70 sociale huurwoningen opgeleverd. De daken van de drie complexen hebben een groen sedumdak. Jelle van Ooijen, procesmanager bij Wooncompagnie en destijds verantwoordelijk voor de nieuwbouw, vertelt: "Vanuit het Hoogheemraadschap is het een verplichting om voor nieuwbouw water te compenseren. Het komt erop neer dat wanneer je in een gebied stenen toevoegt, je ervoor moet zorgen dat de waterhuishouding van de stad niet extra wordt belast. Een groen dak is daar een mooie oplossing voor. Op de daken is sedum gelegd. Deze plantjes absorberen bij regen veel water en geven dat later vertraagd weer af. Hierdoor worden de sloten aanzienlijk minder belast. Iets wat in het Wagenweggebied sowieso al een probleem is."
Jelle vervolgt: "Maar een groen dak heeft meer voordelen. Wooncompagnie heeft de appartementen maximaal geïsoleerd. In de winter scheelt dat enorm in de stookkosten, maar in de zomer kan de temperatuur in met name de appartementen onder het dak flink oplopen. Het groene dak absorbeert ook warmte. Daardoor loopt de temperatuur in deze woningen minder snel op. En het draagt natuurlijk bij aan de biodiversiteit in de stad. De drie groene daken zullen helaas alleen vanuit de lucht te zien zijn. Dat is wel jammer, want het is toch een mooi gezicht zo een daktuin."
Korting
Gemeente Purmerend biedt 50% korting op de leges bij de aanleg van een groen dak. Dit kan oplopen tot wel 50.000 euro. Volgens Jelle heeft deze korting zeker bijgedragen. "Alle opties om water te compenseren zijn best duur. Het gaat hier om sociale woningbouw en bouwprijzen zijn al hoog. De korting op de leges gaf een flink financieel voordeel. Dat maakte de keuze makkelijker."
Ook aantrekkelijk voor bedrijven
"Een groen dak kan ook aantrekkelijk zijn voor bedrijven, die wel willen verduurzamen maar bijvoorbeeld geen zonnepanelen op hun dak willen of kunnen installeren" meent Jelle. "De korting op de leges is daarbij een mooie stimulans. Er zijn maar een paar voorwaarden waaraan het dak moet voldoen. Het sedumdak beslaat ten minste 70% van het hele dakoppervlak, het gewicht is minimaal 60 kilo per vierkante meter en de substraatlaag is minimaal 5 centimeter dik."
Duurzaam wonen in de toekomst
Hoe ziet Wooncompagnie de toekomst? Jelle: "We zijn natuurlijk een woningcorporatie en ons eerste doel is te zorgen voor voldoende betaalbare woningen in deze toch al zo overspannen huizenmarkt. Dat betekent woningen bijbouwen. We kunnen ons geld maar één keer uitgeven. Maar duurzaamheid blijft voor ons heel belangrijk. Daarom werken we nu aan een koersdocument. Hierin brengen we allerlei vraagstukken samen, zodat we de juiste afwegingen kunnen blijven maken."
Gewoon durven
Op de vraag of hij een tip heeft voor andere woningbouwers of ondernemers, antwoordt Jelle: "Gewoon doen. We hebben op de daken van de appartementen aan de Lambertus Huisengastraat ook zonnepanelen. Dat is best een gewaagde keuze. Het effect van de combinatie zonnepanelen en sedum is nog niet duidelijk. Enerzijds zorgt het groen ervoor dat de panelen minder warm worden waardoor ze beter functioneren. Anderzijds zou het sedum onvoldoende licht kunnen krijgen, minder kunnen groeien. We zorgen wel voor voldoende ruimte tussen de panelen en hebben er zelf vertrouwen in dat het gaat werken. Durf te doen!"
