TIP van de maand: Een koel huis

Zomer! Heerlijk, maar dat betekent ook dat de temperaturen soms flink kunnen oplopen. En dan warmt ook je huis heel snel op. Een airconditioner zorgt voor koelte in huis, maar gebruikt ook heel veel energie. Er zijn ook andere manieren om je huis koel te houden. Veel meer bijvoorbeeld dan een ventilator.

Houd de warmte zoveel mogelijk buiten

Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Zet ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend de ramen tegen elkaar open. Het is dan koeler en het waait lekker door. Ook een groen dak of groene gevel houden je huis koeler (terwijl het er in de winter juist voor zorgt dat je minder hoeft te stoken). Groen in de tuin in plaats van tegels zorgt ervoor dat je ook daar comfortabeler kunt zitten op warme dagen.

Ventilator of airco

Is dat niet voldoende en wordt het toch te warm binnen, kies dan voor een ventilator. Die verbruikt niet alleen veel minder energie dan een airco, maar is ook nog eens een stuk goedkoper. Toch een airco? Kies dan een split-model met energielabel A+++ en gebruik het apparaat zo energiezuinig mogelijk. Zet de temperatuur hooguit een paar graden lager dan de buitentemperatuur en gebruik hem alleen als het echt nodig is.

Mobiele airco

Koop liever geen mobiele airco. Deze gebruik je vaak alleen op hele warme dagen en dan helpt een mobiele airco nauwelijks om de temperatuur te verlagen. Bovendien moet de slang van zo’n airco naar buiten. En dan komt er door het open raam weer veel warmte terug naar binnen.

Meer tips over het zo koel mogelijk houden van je huis en het gebruik van ventilatoren en airco’s vind je op de website van Milieu Centraal.

Ventilator