TIP van de maand: maak je huis tochtvrij

Goed voorbereid het najaar in? Begin dan met het tegengaan van tocht in je huis. Anders kun je stoken wat je wil, maar echt comfortabel wordt het niet. En de thermostaat een graadje hoger zetten kost ook nog eens flink wat geld. Wat wel helpt is naden en kieren dichtmaken. Met een investering van een paar tientjes kun je al snel meer dan 100 euro per jaar besparen. Voor woningeigenaren in Purmerend is daar nu zelfs subsidie voor.

Zelf doen

Naden en kieren kun je dichtmaken met tochtband, tochtstrips en ander materiaal, dat gewoon te koop is bij de bouwmarkt. Het is eenvoudig aan te brengen, dus je kunt het gemakkelijk zelf doen.

Waar dan?

Op zoek dus! Tocht voel je vrij snel. Houd je hand op een plek waar je tocht vermoedt, of houd er een papiertje voor. Plaatsen waar vaak kieren voorkomen zijn:

  • onder de buitendeur
  • rond kozijnen, deuren en ramen, zowel de vaste als de draaiende delen
  • aan de onderzijde van de vensterbank
  • in de meterkast
  • rondom het kruipluik
  • rond leidingdoorvoeren
  • de klep van de brievenbus
  • in naden tussen gipsplaten.

Aan de slag

Op de website van Milieu Centraal vind je heel veel informatie over hoe en met welk materiaal je kieren het beste dicht kunt maken. Meet alles van te voren goed op, zodat je niet teveel materiaal aanschaft. Want dat is weer zonde.

Blijf wel ventileren!

Heb je een goed geïsoleerd huis, waarin de naden en kieren dicht zijn, let er dan wel op dat je goed ventileert, zeker nu we nog steeds te maken hebben met corona!

Gratis voor woningeigenaren in Purmerend

Heb je een koopwoning in Purmerend? Dan kun je materiaal om tocht te voorkomen tot wel voor 70 euro gratis krijgen! Door ze zelf aan te schaffen en het geld terug te ontvangen of door ze direct te bestellen in de webshop.

Waarom niet voor huurders en niet voor Beemster?

Deze subsidie is onderdeel van de landelijke Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). In de voorwaarden heeft de rijksoverheid opgenomen dat deze regeling alleen voor woningeigenaren toegepast mag worden. Deze actie is ook in de gemeente Beemster geweest, daar zijn de producten inmiddels uitverkocht.

Tochtstrip