TIP van de maand: voorkom sluipverbruik

Door sluipverbruik te voorkomen, kun je heel wat energie besparen. Zeker met de huidige energieprijzen. Sommige, vooral wat oudere, apparaten gebruiken nog steeds stroom, ook als ze op stand-by of uit staan. Bij nieuwe is dit minder vaak het geval, omdat de EU inmiddels regels heeft gemaakt hoeveel energie een apparaat mag verbruiken als het stand-by of uit staat. We geven je 5 tips om sluipverbruik te voorkomen.

 1. Gebruik de uitknop in plaats van de stand-by knop.
  Dit kan helaas niet bij alle apparaten, zoals je elektrische deurbel. Die doet het anders niet meer.
 2. Gebruik je een apparaat een tijdje niet, bijvoorbeeld als je op vakantie bent, trek dan de stekker uit het stopcontact.
  Computers, televisies en apparaten met transformatoren gebruiken namelijk nog stroom, ook als ze uit staan.
 3. Gebruik een contactdoos met een aan/uit-knop.
  Heb je meerdere apparaten dicht bij elkaar staan, steek dan alle stekkers in een contactdoor met een aan/uit-knop. Na gebruik schakel je die dan weer uit.
 4. Zet bij halogeenlampen een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact.
  Zo gebruikt de transformator na het uitschakelen van de lamp geen stroom meer. Of beter nog. Vervang de halogeenlamp door LED.
 5. Plaats een bespaarstekker.

Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te schakelen of de stekker uit het stopcontact te halen. Met een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact schakel je de stand-by stand volledig uit.

Wil je meer tips om minder stroom te verbruiken? Neem dan eens een kijkje op de website van Milieucentraal.

Stekkerdoos