TIP van de maand: isoleren en besparen

Maar liefst twee van de drie woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Jammer, want isolatie heeft veel voordelen: een comfortabel huis met minder tocht en kou, minder CO2-uitstoot én een lagere energierekening. En de kosten? Die verlaag je met de vele subsidiemogelijkheden die er nú zijn! Reden genoeg dus om aan de slag te gaan voordat het weer kouder wordt.

Een huis dat slecht geïsoleerd is, verliest vooral warmte door het dak, de vloer, de muren en de ramen. Door vooral daar een flinke laag isolatiemateriaal aan te brengen houd je warmte beter vast en heb je dus minder energie nodig om je huis te verwarmen.

Zonder grote verbouwing

Wist je dat veel plekken prima te isoleren zijn, zonder een grote verbouwing en veel troep in je huis? Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant in je muur gespoten. Daar heb je binnen dus weinig omkijken naar. Vloeren worden meestal vanuit de kruipruimte geïsoleerd en nieuwe ramen kunnen ook van buitenaf geplaatst worden. Het dak isoleren gebeurt wel aan de binnenkant. Maar hiervoor is vaak geen grote ingrijpende verbouwing nodig. En het is een mooie gelegenheid om de zolder eens flink op te ruimen en alles wat je niet meer gebruikt en nog goed is naar de kringloop te brengen.

Winst op langere termijn

Zeker, isoleren kost eenmalig geld. Ook met subsidie. Maar de besparing zie je wel ieder jaar weer terug op je energierekening. Voor de korte termijn lijkt het prijzig, maar voor de langere termijn is het dus een goede investering.

Maar waar begin je?

Heel eenvoudig, bij het Duurzaam Bouwloket van de gemeente. Samen met jou stellen ze een stappenplan op maat op. Wat is er mogelijk in jouw woning? Met welke isolatiemaatregelen bereik je het snelst het beste resultaat? Hoeveel bespaar je op je energierekening en hoe snel heb je jouw investering terugverdiend? Vragen die ze graag gratis en onafhankelijk voor je beantwoorden. Ook kan het Duurzaam Bouwloket voor je nagaan van welke subsidies je nu gebruik kunt maken. Dit kun je overigens ook zelf doen via de online subsidiecheck van het Duurzaam Bouwloket. En zeker niet onbelangrijk: ze brengen je graag in contact met een lokale, betrouwbare installateur.

www.duurzaambouwloket.nl en meer over isoleren

Spouwmuurisolatie