TIP van de maand: Zorg voor een goed ingeregelde cv-installatie

Of je woning nu verwarmd wordt door een eigen cv-ketel of door een warmte-afleverset die is aangesloten op de stadsverwarming, een goed ingeregelde cv-installatie levert meer comfort én het bespaart je stookkosten. Maar hoe controleer je of de installatie goed is ingeregeld? Simpel: door alle radiatoren helemaal open te draaien en de temperatuur te voelen. Is de bovenzijde heet en de onderzijde handwarm? Dan is de installatie of die radiator goed ingeregeld. Is dit niet het geval? Laat dan een erkend keurmerk installateur de inregeling aanpassen.

Ben je aangesloten op de stadsverwarming?

Controleer dan de warmte-afleverset regelmatig op de juiste werking en lekkages. Hiermee bespaar je  uitval van de verwarming en voorkom je kostbare reparaties. Op de website van de Stadsverwarming Purmerend vind je een video over hoe een warmte-afleverset eenvoudig gecontroleerd kan worden.

Huur je de afleverset niet via SVP? Laat deze dan eenmaal in de vier jaar onderhouden door een erkend keurmerk installateur! En huur je de set van een woningbouwcorporatie? Dan verloopt het onderhoud via de verhuurder en moet je dus eerst de woningbouwcorporatie op de hoogte brengen.

Heb je een cv-ketel?

Geef je cv-ketel dan elk jaar een onderhoudsbeurt. Hierdoor werkt je ketel beter en heb je minder kans op schadelijke gassen in huis. Je kunt de onderhoudsmonteur ook vragen om de ketel meteen zuinig in te stellen: dit scheelt in het gasverbruik en geld!

Je kunt ook zelf je cv-ketel instellen. De meeste cv-ketels staan namelijk standaard op de fabrieksinstellingen van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas en dus CO2. Dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan op de website van het duurzaam bouwloket van de gemeente.

Radiator