Duurzaam doen

24px

Afval scheiden

Afval scheiden

Afval is heel vaak geen afval. Er zitten namelijk veel waardevolle materialen in die weer grondstof zijn voor nieuwe producten. Wist je bijvoorbeeld dat glas oneindig vaak gerecycled kan worden? De moeite waard dus om glas apart te houden en naar de glascontainer te brengen. Maar er is zoveel meer te vertellen waarom het scheiden van afval zo belangrijk is. En hoe je dat het beste kunt doen. Op afvalkalender van de gemeente lees je daar alles over.

24px

Afval minderen

Nóg beter voor het milieu is het om minder afval in huis te halen. Dat bespaart grondstoffen én energie. Met een paar tips kun jij je afvalberg al snel verminderen.

  • Zorg dat je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt. Dan hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Ook geen papieren, die belasten het milieu namelijk minstens zo veel als een plastic tas.
  • Kies voor kraanwater. Dat is in Nederland net zo goed als bronwater en nog eens 1.000 keer goedkoper.
  • Gebruik je eigen hervulbare fles. Dat scheelt echt een enorme berg plastic flesjes die meestal in de prullenbak verdwijnen.
  • Koop niet teveel eten in een keer. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon.

Nog meer tips vind je op de website van Milieucentraal.

Afval minderen

24px

Apparaat kapot?

Koop niet meteen een nieuwe. Vaak kan het nog gerepareerd worden. Kun je dit niet zelf, vraag dan hulp bij het Repair Café.

Tot de zomer 2023 vinden volgende repair cafés plaats

  • 6 april, 19.30 tot 21.30 uur, Wijkplein Where, Triton 73, Purmerend
  • 13 april, 10.00 tot 11.30 uur, Middelwijck Middenbeemster
  • 16 mei, 10.00 tot 11.30 uur, Zuiderhof Zuidoostbeemster
  • 1 juni, 19.30 tot 21.30 uur, Wijkplein Where, Triton 73, Purmerend
  • 8 juni, 10.00 tot 11.30 uur, Middelwijck Middenbeemster

De repair cafés zijn gratis. Een kleine bijdrage voor de aanschaf van gereedschap en materialen wordt uiteraard wel gewaardeerd.

24px

Kleding en interieur

Door hergebruik van spullen spaar je het milieu. Uitgekeken op je bankstel? Gun je spullen een tweede leven. Of kijk zelf of je die leuke kast of die mooie jas tweedehands kunt krijgen. En dat helemaal gratis! Neem dus eens een kijkje op gratisoptehalen.nl.

Liever in de winkel kijken? Noppes Kringloopwinkel is een begrip in Purmerend en Beemster. Je zult je verbazen over wat je hier allemaal kunt vinden voor een hele leuke prijs! En nog veel meer tips over hoe je jouw aankopen duurzaam kunt doen vind je u op de website van Milieu Centraal.

Kledingkast opruimen?
Gooi kleding en schoenen die je niet meer aantrekt niet in de afvalcontainer. In Purmerend zamelt Stichting Bim Bam twee keer per jaar huis aan huis textiel in. Ook staan er 11 speciale inzamelcontainers in de stad. In Beemster zamelt Noppes Kringloopwinkel vijf keer per jaar huis aan huis textiel in. De inzamelcontainers voor textiel vind je in Middenbeemster aan de Klaas Hogentoornlaan, de Rustenburg en op de hoek Prins Mauritsstraat/Rijperweg in Middenbeemster. Milieuvriendelijk! Ook oud, versleten en kapot textiel is welkom. Dit textiel kan prima gerecycled worden. Er wordt vilt, vulmateriaal en geluidsdemping van gemaakt.

Kledingcontainer Bimbam

24px

appels

Heerlijk én eerlijk

De manier waarop voedsel wordt gemaakt, bereid en bewaard heeft invloed op het milieu. Maar denk ook eens aan de belasting voor het milieu door de distributie ervan. Een appel van de boer in de Beemster is een stuk milieuvriendelijker dan een appel uit het buitenland. Ook groenten van het seizoen zijn veel beter voor het milieu. Voor de meest heerlijke én eerlijke producten zitten wij hier in Laag Holland goed. Op laagholland.com en op de website van Visit Beemster vind je volop van die fijne adresjes waar je blij van wordt. Je haalt hier de lekkerste producten direct bij de teler of bij een boerderijwinkel.

Snel op je telefoon zien waar je de lekkerste lokale producten kunt kopen? Download dan de Voedsel Verbindt app.

24px

Welk keurmerk?

Duurzame voeding is veel gezonder. Let daarom op het keurmerk. Direct het juiste keurmerk op je mobiele telefoon nakijken? Dat kan met de gratis keurmerkenwijzer App, te downloaden in de appstores voor  I-Tunes of Android.

24px

kliekjes

Kliekjes

Jaarlijks gooien we maar liefst 50 kilo goed voedsel in de afvalbak! Terwijl er met kliekjes heerlijke gerechten op tafel te toveren zijn. Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kun je altijd nog een lekkere maaltijd maken. Denk aan een soepje, salade, omelet of roerbakgerecht. Recepten en algemene tips vind je op de website van het voedingscentrum.

24px

Vervoer

Op welke manier jij jezelf van A naar B verplaatst heeft echt invloed op het milieu. Of dat nu is voor de dagelijkse boodschappen, woon-werkverkeer of vakantie. Steeds meer mensen pakken de (elektrische) fiets of trein. Ook de elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker. Er is meer aanbod zowel in nieuw als in tweedehands. Koop of private lease je een volledig elektrische personenauto? Dan kun je nu ook weer subsidie aanvragen! De Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) geldt voor nieuwe én gebruikte auto's.

Lenen of huren

Heb je maar af en toe aan auto nodig, dan is een leenauto of huurauto vaak goedkoper en beter voor het milieu. Kijk hier waar je in Purmerend en Beemster een auto kunt lenen.

24px

Laadpaal

Opladen elektrische auto

Heb je een elektrische auto en kun je deze niet op eigen terrein opladen? Dan mag je jouw auto opladen op een openbare parkeerplaats. De kabel mag dan alleen over pad liggen dat alleen toegankelijk is voor voetgangers. Leg de kabel haaks over het trottoir en dek deze af, zodat voetgangers er geen hinder van ondervinden.

Je kan ook gebruik maken van één van de vele openbare oplaadpunten in Purmerend en Beemster. Hiervoor heb je wel een laadabonnement nodig dat je bij verschillende aanbieders kunt afsluiten. Je ontvangt dan een pas waarmee je stroom kunt tanken bij de paal. Wil je weten hoe het opladen van een auto werkt? Kijk dan op de website van de Anwb.

Snellaadstation

Bij tankstation Middelsloot aan de A7 tussen Hoorn en Purmerend staat een snellaadstation. Hier laad je jouw auto binnen 20 minuten. Supersnel! Alle snellaadstations in Nederland vind je op de website van FastNed.

Geen openbaar oplaadpunt in de buurt?

Is er geen openbaar oplaadpunt bij je in de buurt? Bij de gemeente kun je een verzoek voor een openbaar oplaadpunt indienen.

24px

24px

heemtuin

Vrije tijd

We wonen in een prachtige regio die uitnodigt tot wandelen en fietsen. Kijk eens op laagholland.com. Daar vind je verrassend mooie routes. Maar om ook in je vrije tijd duurzaam bezig te zijn hoef je tegenwoordig écht niet alleen maar te gaan wandelen of fietsen. Hoe ontspannend is het om een ochtend de handen uit de mouwen te steken en te helpen met het onderhoud van De Heemtuin of het moeras in het Purmerbos. IVN Waterland organiseert deze werkochtenden en andere activiteiten regelmatig. Jouw hulp kunnen ze goed gebruiken. Meld je vooraf wel even aan.

24px

visit beemster

24px

Te water

Wil je er eens een paar uurtjes op uit met een sloep? In Purmerend kun je een volledige elektrische fluistersloep huren. Op de website van Greenjoy vind je alle informatie.

24px

Vrije tijd met de kids

In de natuur is voor kinderen van alles te beleven! Ook hier in Purmerend en Beemster. In het Purmerbos ligt een spannend speelbos met kruip-en-sluipdoorgangen en veel water. Genoeg te beleven, dus! Zelf een vlot bouwen of een vuurtje stoken kan in de supergrote speeltuin De Speelkraam. Maar ook in Het Kinderparadijs kunnen de kinderen op avontuur.

IVN Waterland organiseert ieder seizoen wel een leuke activiteit voor kinderen: word paddenstoelenexpert of de slootjesdag. Leuk en leerzaam.

kinderparadijs

24px

Varkens

Naar de boerderij

In Beemster is er ieder jaar een ‘Dagje bij de Boer’. Hier leren de kinderen alles over het boerenleven. Of breng eens een bezoekje aan de zichtstal van Beemsterlant's Varken in Middenbeemster. De varkens lopen los in de stal en vanuit de zichtstal kun je de varkens en de pasgeboren biggen van dichtbij bekijken. Voor kinderen is er aangepast meubilair en is teken- en kleurmateriaal aanwezig. Kijk hoe de varkens rustig in de stal rondscharrelen. Informatieborden geven uitleg over het productieproces van zaadje tot karbonaadje. De stal is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur.

24px

Eigen plekje in de tuin of op het balkon

Kinderen vinden het leuk om uit eigen tuin te eten. Leg samen een klein moestuintje of kruidentuintje aan. Op internet zijn online cursussen te vinden, die je samen kunt doen.

Kind bollen

24px

Zwerfafval

Doe mee!

Zwerfafval is nog steeds een probleem. Bij de gemeente kun je gratis knijpers en afvalzakhouders ophalen om tijdens je wandeling Purmerend en Beemster schoon te maken én te houden. Aanvragen kan via de website van de gemeente. Ga je zwerfafval rapen, download dan de app van HelemaalGroen. Deze app maakt op een kaart direct zichtbaar waar jij zwerfvuil hebt geraapt. En dat motiveert ook anderen die actief zijn in dat gebied.

Iets verder van huis? Adopteer een stukje regenwoud! Beemsterling Martin Havik is bestuurslid van de Stichting Work with Nature, een jonge en ambitieuze stichting die zich met veel passie geheel vrijwillig inzet voor het behoud van regenwoud. Door fondsenwerving en de website www.adopteerregenwoud.nl koopt de stichting regenwoud en beschermt deze.

24px

24px

24px