Duurzaam bedrijf

24px

Subsidies en regelingen

Hier vind je een overzicht van alle subsidies en regelingen voor de verduurzaming van jouw bedrijf.

24px

24px

foto 1

Circulair ondernemen

Het aantal consumenten in de wereld stijgt. Daardoor worden grondstoffen om producten te maken steeds schaarser en duurder. Tenzij we slimmer omgaan met grondstoffen en materialen zodat we ze deels kunnen hergebruiken ofwel circulaire economie. Bedrijven moeten in 2030 minimaal 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken. Dat is hard nodig om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. Hoe kun je daar als ondernemer aan bijdragen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt je op weg en ondersteunt.

Ook op het Ondernemersplein vind je veel praktische informatie om duurzaam te ondernemen.

24px

Agrarisch ondernemen

Een duurzame bedrijfsvoering, een stevige marktpositie, de boer op met innovatieve ideeën: er wordt veel van agrarisch ondernemers gevraagd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt hulp. Met kennis van wet-en regelgeving en financiële tegemoetkomingen.

LTO Nederland staat voor boeren en tuinders die produceren op een manier die de aarde voor huidige en toekomstige generaties leefbaar houdt en bijdraagt aan de energietransitie.

En op de websites boerenverstand en bionext lees je meer over hoe je als agrarisch ondernemer jouw bedrijf kunt verduurzamen.

Jan van Baar, melkveehouder uit Noordbeemster: "Wij willen een eerlijke, duurzame boterham kunnen blijven verdienen en ons prachtige landschap behouden."

agrarisch ondernemen

24px

Project verduurzamen bedrijventerreinen

Project verduurzamen bestaande bedrijventerreinen Purmerend

Om verduurzaming van ondernemingen op de bestaande bedrijventerreinen in Purmerend en Beemster te bevorderen is de gemeente Purmerend in samenwerking met de provincie Noord-Holland het project 'verduurzamen bestaande bedrijventerreinen Purmerend' gestart. Omdat verduurzaming van ondernemingen maatwerk is wordt het project ondersteund door een duurzaamheidscoach. De gemeente heeft hiervoor Geert Verlind van de firma Cagerito aangesteld. Advies van Geert is geheel onafhankelijk én gratis. Geert zal in de komende periode verschillende bedrijven bezoeken. Lees meer over het project.

24px

verzilver je dak

24px

Afvalcontainer

Afvalwijzer voor bedrijven: kijk welk afval je in ieder geval moet scheiden

Door je bedrijfsafval te scheiden kunnen grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Zo draag je bij aan een circulaire economie. Een samenleving waarin we zuinig omgaan met grondstoffen en geen afval meer produceren. Als ondernemer ben je zelfs verplicht om bedrijfsafval te scheiden. Welk afval je moet scheiden hangt af van je situatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijfsafval dat je altijd moet scheiden, afval dat je moet scheiden als je er eenmalig veel van hebt en afval dat afhankelijk is van de bedrijfssituatie. Met de afvalwijzer zie je in een paar eenvoudige stappen wat de nieuwe regels zijn.

24px

Duurzaam bedrijfsvervoer

Wil je als ondernemer gratis én onafhankelijk advies op maat over verduurzaming van je vervoer? Denk daarbij aan het eigen wagenpark maar ook aan het woon-werkverkeer. Stichting Breikers helpt werkgevers in de Metropoolregio Amsterdam bij de overstap naar slimme en duurzame mobiliteit en logistiek. Lees het interview met Breikers en ontdek wat zij voor je kunnen betekenen.

Wil je met je bedrijf de overstap maken naar elektrisch rijden, of wil je opschalen naar een groter aantal laadpunten? Dan kun je voor al je vragen terecht bij de Startgids. Deze gids zet de verschillende laadopties uiteen en geeft aan wat de slimme keuzes hierin zijn.

Steeds meer gemeenten zetten in op een emissieloze zone in 2025, zoals Amsterdam. Wil je weten of jouw bedrijfsauto zo'n zone straks nog in mag? Doe dan de kentekencheck. Hiermee kun je zelf gemakkelijk zien of jouw wagen aan de norm voldoet.

Elektrische auto's

24px

Doe de business scan

De Erasmus Universiteit en duurzaambedrijfsleven hebben samen de snelle en gratis better business scan ontwikkeld. In slechts 15 minuten zie je hoever jouw organisatie is met duurzaamheid. Bovendien krijg je praktische tips om vooruit te komen.

24px

Sport & cultuur

Sportaccommodaties verbruiken veel energie. De energierekening is daarmee een stevige kostenpost. Zowel eigenaren als sportverenigingen profiteren van duurzame sportaccommodaties. Zo blijft er meer geld over voor de sport, komt er minder CO2 in de lucht en stijgt de waarde van het pand. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  informeert je graag over maatregelen die je kunt treffen om energie te besparen én het leefklimaat te verbeteren. En daarvoor kun je in 2023 ook nog eens subsidie aanvragen.

Ben je een culturele instelling en wil je jouw gebouw toekomstbestendig beheren en daarmee kosten besparen? De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten geeft op laagdrempelige wijze inzicht in de duurzame mogelijkheden voor gebouwen met een culturele functie, van spouwmuurisolatie tot ledverlichting en vergroening van daken. Bij deze maatregelen wordt naast de technische mogelijkheden ook inzicht gegeven in regelgeving, indicatie van de besparing én een overzicht gegeven van gemeentelijke, provinciale en landelijke financieringsmogelijkheden.

sportaccomodaties