Duurzaam bedrijf

24px

24px

Circulair ondernemen

Het aantal consumenten in de wereld stijgt. Daardoor worden grondstoffen om producten te maken steeds schaarser en duurder. Tenzij we slimmer omgaan met grondstoffen en materialen zodat we ze deels kunnen hergebruiken ofwel circulaire economie. Bedrijven moeten in 2030 minimaal 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken. Dat is hard nodig om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. Hoe kun je daar als ondernemer aan bijdragen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt je op weg en ondersteunt.

foto 1

24px

verzilver je dak

Verzilver je dak met zonnepanelen

Ben jij als ondernemer eigenaar van jouw bedrijfspand met een 'leeg' dak van minstens 1.000 vierkante meter? En heb je wel eens over een investering in zonnepanelen gedacht? Duurzame energie opwekken met zon op (grote) daken is een oplossing die voor de hand ligt:

  • de daken liggen er ongebruikt bij
  • de businesscase is aantrekkelijk
  • de techniek en ervaring zijn in Nederland aanwezig
  • de zonne-energie is beter voor het milieu.

Kortom: een gemiste kans om het dak niet te gebruiken!

Vrijblijvend ondersteuningstraject

Met het project ‘Verzilver je dak’ geeft Overmorgen ondernemers namens de provincie Noord-Holland gratis en onafhankelijk advies. Op de website van Overmorgen kun je in 8 stappen zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Let op! De SDE++ subsidieronde is open van 24 november tot 18 december 2020, 17.00 uur. Overmorgen helpt je graag met het indienen van een subsidieaanvraag.

24px

Agrarisch ondernemen

Een duurzame bedrijfsvoering, een stevige marktpositie, de boer op met innovatieve ideeën: er wordt veel van agrarisch ondernemers gevraagd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt hulp. Met kennis van wet-en regelgeving en financiële tegemoetkomingen.

LTO Nederland staat voor boeren en tuinders die produceren op een manier die de aarde voor huidige en toekomstige generaties leefbaar houdt en bijdraagt aan de energietransitie.

En op de websites boerenverstand en bionext lees je meer over hoe je als agrarisch ondernemer jouw bedrijf kunt verduurzamen.

Jan van Baar, melkveehouder uit Noordbeemster: "Wij willen een eerlijke, duurzame boterham kunnen blijven verdienen en ons prachtige landschap behouden."

agrarisch ondernemen

24px

Doe de business scan

De Erasmus Universiteit en duurzaambedrijfsleven hebben samen de snelle en gratis better business scan ontwikkeld. In slechts 15 minuten zie je hoever jouw organisatie is met duurzaamheid. Bovendien krijg je praktische tips om vooruit te komen.

24px

Startgids bedrijven over laden elektrische auto's

Wil je met je bedrijf de overstap maken naar elektrisch rijden, of wil je opschalen naar een groter aantal laadpunten? Dan kun je voor al je vragen terecht bij de Startgids. Deze gids zet de verschillende laadopties uiteen en geeft aan wat de slimme keuzes hierin zijn. De gids is gericht op bedrijven met een eigen wagenpark of lease-voertuigen en op logistieke bedrijven met een eigen vloot.

Elektrische auto's

24px

sportaccomodaties

Sportaccommodaties

Sportaccommodaties verbruiken veel energie. De energierekening is daarmee een stevige kostenpost. Zowel eigenaren als sportverenigingen profiteren van duurzame sportaccommodaties. Zo blijft er meer geld over voor de sport, komt er minder CO2 in de lucht en stijgt de waarde van het pand. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  informeert je graag over maatregelen die je kunt treffen om energie te besparen én het leefklimaat te verbeteren. En daarvoor kun je ook nog eens subsidie aanvragen.

24px

Subsidies en regelingen

Hier vind je een overzicht van alle subsidies en regelingen voor de verduurzaming van jouw bedrijf.

24px

24px