Jaarrond genieten van natuurlijke tuin

Sinds de hittegolven weet Hannie Eijk het zeker: groene tuinen zijn ’s zomers een stuk koeler dan betegelde tuinen. Inmiddels is het herfst en geniet ze van de kleurenpracht. Daarna komen de winterbloeiers op en in het voorjaar brengen vogels weer extra leven in de brouwerij. “Mijn tuin is een verlengstuk van de woonkamer. En buiten bijhouden kost minder tijd dan binnen!”

Vrije dagen begint Hannie steevast in haar fauteuil bij de tuindeuren. “Rustig wakker worden met een kop koffie, de krant en zicht op de tuin”, vertelt de Purmerendse. Ze groeide op in een flat en weet dus wat voor rijkdom een tuin is. Toen ze eind 2018 haar huidige woning in Klein Where betrok, was ze dan ook vastbesloten daar iets moois van te maken.

Tuin is woongenot

“Ik wilde graag veel kleur, het hele jaar door”, vervolgt Hannie. “Een hovenier hielp mij hierbij. Veel mensen denken dat dat per definitie duur is. Maar het eerste wat de hovenier zei was: koop kleine plantjes. Dat scheelt veel geld en na een jaar zijn ze al groot. Daarnaast mag woongenot wat geld kosten, vind ik. Waarom wel investeren in je interieur, maar niet in je tuin? Gemiste kans!”

Uurtje per week

Hannies tuin ligt er verzorgd bij. “Dat kost me uurtje per week. Nou ja, ‘kost’, ik doe het graag! Vaak in het weekend, beetje onkruid weghalen, wat snoeien. Als je het bijhoudt is het niet veel werk en blijft het leuk. Mijn tip: leg je snoeischaar in de keukenla. Voor je het weet ben je weer lekker in de buitenlucht bezig. Is gezond, brengt na een stressvolle dag rust in je hoofd en geeft voldoening, bij elke blik op je tuin opnieuw.”

Belangrijk voor kinderen

De natuurlijke tuin maakt Hannies energiezuinige woning compleet. “Het klimaat is een wereldwijd punt van zorg, maar in de eigen leefomgeving kan iedereen een verschil maken. Zo heb ik ook een insectenhotel, bijenkast en vogelhuisjes geplaatst. Alles leeft. Is goed voor de biodiversiteit in de wijk en ik kan er uren naar kijken. Kinderen zouden hiermee moeten opgroeien. We hebben het steeds over het klimaat en de toekomst, maar zij zíjn de toekomst.”

Jaarrond tuin