Picknicktafels van gerecycled wc-papier

Cees Wessels

In 2009 ontdekte iemand dat rioolwater meer energie bevat dan er nodig is om het te zuiveren. Waarom kóst dat zuiveren ons dan alleen energie? In de ban van deze vraag begon Coos Wessels met het zeven van rioolwater. Zijn hergebruik van wc-papier werd wereldnieuws. “Mijn streven is dat dit gemeengoed wordt voor ik met pensioen ga.”

Wc-papier, opgevist uit het riool, als bron van een nieuwe, hoogwaardige grondstof. Het klinkt ongeloofwaardig. Als bewijs toont Coos plantenpotten en een picknicktafel die voor veertig procent bestaan uit gerecycled wc-papier. “Mensen denken dat toiletpapier slecht van kwaliteit is. Maar het is juist zo zacht en sterk door de stof cellulose die erin zit. Die kun je er dus uitfilteren en weer hergebruiken. Wij hebben een installatie ontworpen die dit uit het rioolwater filtert. Zo herwinnen we een geweldige grondstof voor nieuwe toepassingen.”

Kip en ei

De filterinstallatie vergde jarenlange ontwikkeling. Daarna liep Coos tegen een kip-ei-verhaal op: waterschappen willen het alleen installeren als zij zekerheid hebben dat de cellulose wordt afgenomen, terwijl commerciële partijen alleen afnemen als zij gegarandeerd grote volume krijgen. Dus bouwde hij met zijn bedrijf CirTec een eigen fabriek. “Wij zijn de enige aanbieder van herwonnen cellulose als grondstof mét de garantie dat hiervan hoogwaardige producten kunnen worden gemaakt. Dit haalde wereldwijd het nieuws.” De cellulose wordt nu ook benut als duurzame vervanger van conventionele grondstoffen, bijvoorbeeld in asfalt, beschoeiingen en kunststof producten.

Super gedreven

Inmiddels focust CirTec zich veel breder op hergebruik van zogenaamd laagwaardige energie. “In veel productiestromen zitten grondstoffen en warmte waar je nog iets mee kan. Wij zijn super gedreven, puur door het lot dat toekomstige generaties te wachten staat als de wereld niet zuiniger omspringt met fossiele grondstoffen en het klimaat.” Om nog even bij het rioolwater te blijven: naast de cellulose benut CirTec nu zelfs het residu ervan. “Wij maken er al bio-olie, -kool en -vetzuren van. Daarmee kun je medicijnen uit het riool trekken, ketels stoken en schimmels bestrijden”, vertelt Coos, die dit voor zijn pensioen als gemeengoed wil zien. Knipogend: “Over ruim een decennium.”

www.cirtec.nl