Een duurzaam groen dak

Groen dak

Beplanting op een (plat)dak zorgt niet alleen voor een leuk uitzicht vanuit het raam, maar het werkt ook isolerend. Maar waar te beginnen, hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Daarover spraken we met inwoner en “ervaringsdeskundige” Frank van Zegveld.

Frank: “Ik heb eerder groene daken voorbij zien komen, maar eigenlijk alleen in de zakelijke sector, dus bij ziekenhuizen en kantoorgebouwen etc. Ik vond het een aantrekkelijk idee, omdat het een toegankelijke manier is om een stukje groen toe te voegen en daarmee verstedelijking tegen te gaan. Ik bedoel, ik zag het ook terug in mijn eigen tuin, mijn voortuin is volledig bestraat. Dus ik ging samen met de naaste buren op onderzoek uit.”

Waarom samen met de buren?

Frank: “Mijn plan was om het dak van mijn schuur en aanbouw te vervangen door een groen dak. De schuren zijn echter geschakeld met die van de buren. Toen ik het idee opperde om dit samen te doen, was de buurman direct van de partij. Het leukste moment kwam pas toen de planten bezorgd werden. We trokken zoveel bekijks dat bijna de hele buurt wel even langs liep. We hebben een hoop mensen enthousiast gemaakt over het groene dak. Uiteindelijk bleek dat we teveel planten besteld hadden. Een buurman heeft deze overgenomen en weer op het dak van zijn schuur gelegd. Het werkt dus aanstekelijk!”

Hoe is het proces gegaan?

Frank: “Verrassend soepel! We zijn begonnen met Google afstruinen en bekijken wat het handigste is: het laten doen of zelf doen. Wij hebben ervoor gekozen het zelf te doen. Dan is het belangrijk om na te gaan over hoeveel vierkante meters het gaat én of het dak er geschikt voor is. Zo bleek het dak van mijn aanbouw niet stevig genoeg te zijn. Ook is het handig om nog een beschermende laag aan te brengen op het dak, bijvoorbeeld met een doek, zodat de wortels geen schade geven aan de bedekking. Uiteindelijk vonden we een bedrijf in België dat kant en klare kunststof bakken met grond en planten levert. Het is even een dag flink aanpoten, maar je krijgt er wat moois voor terug.”

Hoe verliep de subsidieaanvraag?

Frank: “Dat ging eigenlijk heel vlot. Het subsidiebedrag kregen we binnen een paar weken gestort. Maar heel eerlijk, al kregen we er geen subsidie voor dan had ik het alsnog gedaan.”

Blij met het eindresultaat dus?

Frank: “Ja, ontzettend. Het is echt een verrijking voor de tuin én de buurt. Het uitzicht vanuit het slaapkamer- en achterraam is gewoon een stuk gezelliger geworden. Niet alleen dat, er komen echt een hoop beestjes op af. We zien bijen en vlinders af en aan vliegen. En ik merk het verschil ook in de schuur. Tijdens warme dagen is het er heerlijk koel. Maar dat is voor mij niet het belangrijkste geweest – extra groen was het doel. En dat is behaald! Ik raad het dan ook iedereen aan.”