Bijenlint langs de Melkweg

Begin 2020 kwam een aantal bewoners bij wijkmanager Michael Lanting met het idee voor een bijenlint langs de Melkweg. Al snel gingen de bollen en zaden de grond in, bloemen en kruiden die goed zijn voor de bij. Van voorjaar tot najaar is het daar nu een feest voor insecten.

Bijvriendelijke beplanting van voorjaar tot najaar

De gemeente is blij met het initiatief. Michael: "Een bijenlint bestaat uit zoveel mogelijk aaneengesloten stukken groen met daarin bijvriendelijke beplanting. Het is goed voor de ecologie en dankzij de samenwerking van bewoners en gemeente, hier een bloemrijk stukje bij gekomen." Een van de initiatiefnemers benaderde de gemeente met het idee. "Ik fiets regelmatig en zag in Zaandam, net voorbij het Twiske, een bijenlint. Met de buren had ik het erover en samen kwamen we op het idee dat het hier langs de Melkweg een ideale plek daarvoor zou zijn. De wijkmanager adviseerde ons om de andere buurtbewoners te vragen wat zij van dit idee vonden. Wat ontstond is dat we allemaal hele leuke reacties terug kregen."

Samenwerking

De gemeente was ook enthousiast over het plan. Het team van groenspecialisten, de wijkmanager en de buurtbewoners hebben samen gekeken naar de mogelijkheden in dit stukje groen. Plannen werden gemaakt, gewijzigd, aangepast en uiteindelijk concreet. Het eerste idee van de bewoners kon niet doorgaan. Het werd te kostbaar en het lint moet ook zo geplant worden dat het werkt zoals het bedoeld is.

Bloemen langs het fietspad

Maar werkvoorbereider Loek Homan kwam met een oplossing en een eigen concept. "In sierlijke lijnen is een bloemrijk kruidenmengsel geplant. Daarnaast zijn bollen geplant in stroken, dat ligt tegen het kruidenmengsel aan. Insecten kunnen dan van het voorjaar nectar halen uit de bloemen van de bollen. Als dat uitgebloeid is, kunnen ze tot het najaar de nectar vinden in de kruiden. We hebben de stroken slingerend gemaakt, zodat er genoeg beschutte stukjes zijn, maar ook plekjes in de zon."

Mooi stukje extra groen

Michael vindt het mooi om te zien dat bewoners zelf met ideeën komen. "Het bijenlint is tot stand gekomen door de samenwerking met elkaar te zoeken. Door er creatief naar te kijken, konden we toch dicht bij het oorspronkelijke idee blijven. Nu kunnen we van voorjaar tot najaar genieten van een bloemrijke strook langs de Melkweg." De buurtbewoner die met het initiatief kwam is blij met het resultaat. "Al met al heeft het wat langer geduurd, maar ik ben vol lof over de medewerking van de gemeente. Ze hebben echt hun best gedaan om er wat moois van te maken!"

Ook iets doen voor de bij?

Dat het slecht gaat met de bij weet je waarschijnlijk al. Maar wat kun je in jouw tuin doen om de bij te helpen? Zorg voor beschutte plekjes in de tuin. Bijen houden van deze planten en kruiden: komkommerkruid, dille, kaasjeskruid, klaprozen, korenbloemen, goudsbloemen, ganzebloem, zonnebloemen en dropplanten. En van bloembollen, zoals de boerenkrokus en andere voorjaarsbollen. Vooral met veel verschillende bloeiende planten en bloemen maak je de bijen blij. Een bijenhotel in je tuin is ook een goed idee. Je kunt er zelf een maken van takjes en boomstammetjes waar je gaatjes in boort. En tot slot: minder tegels helpt ook!

Bijenlint bloei