Onkruid en groene aanslag verwijderen

Een winter met bijna geen vorst, weinig zon én veel regen. De ideale groeiomstandigheden voor algen en mos. Ben je daar niet blij mee en wil je er vanaf? Met deze tips kun je op een milieuvriendelijke manier aan de slag om het onkruid en de groene aanslag te verwijderen.

Voorkomen is het beste

Gebruik bij de aanleg van je terras en paden schoon zand. Hierin kan onkruid namelijk moeilijk kiemen. En leg worteldoek onder je tegels. Er is tegenwoordig zelfs biologisch afbreekbaar worteldoek te koop. Ook is er speciale voegvulling die het ontkiemen van onkruid tegengaat maar toch waterdoorlatend is. Maak het terras en de paden niet groter dan nodig. Hoe minder tegels in je tuin, hoe minder water er blijft liggen. Dan krijgt de aangroei van mos en algen ook minder kans.

Vegen, boenen en krabben

Is je terras aangelegd? Ook dan kun je onkruid en mos voor een groot deel voorkomen. Maar dat betekent wel hard werken: vegen, vegen en nog eens vegen. Het onkruid heeft dan gewoon te weinig tijd om te ontkiemen. Zand is een goed schuurmiddel! Door regelmatig te vegen met wat extra zand krijgen mos en algen minder kans om zich aan de tegels te hechten. Vooral brekerzand is vrij scherp, waardoor het extra schuurt. Zit er toch wat onkruid? Dan is krabben met een stalen voegenborstel of onkruidmesje écht de beste oplossing. Hiermee belast je het milieu helemaal niet.

Zijn de aanslag en het onkruid te hardnekkig, dan blijven een paar huismiddeltjes over. Gebruik heet water, een hogedrukreiniger of een onkruidbrander. Pas bij deze laatste wel goed op dat je voldoende afstand houdt van brandbaar materiaal en zet voor alle zekerheid een emmer water klaar!

Liever niet

Gebruik liever geen chloor, azijn of chemische middelen. Deze zijn schadelijk voor het grond- en oppervlaktewater: de bron van ons drinkwater. Ook biologisch afbreekbare middelen hebben het nadeel dat ze enkele weken actief in je tuin blijven. Slechts 20% ervan wordt opgenomen door het onkruid, de rest spoelt weg in je tuin. En je kan je voorstellen dat als iets slecht is voor het onkruid, het ook niet goed is voor de rest van het leven in je tuin.

Meer lezen?

Kijk dan op de website van Milieucentraal of bekijk dit filmpje op YouTube.

Bezem